Важливі аспекти для лікарів щодо виписування електронних рецептів – розʼяснення МОЗ


Команда з цифровізації МОЗ України продовжує працювати над впровадженням зручних та ефективних електронних інструментів в охороні здоровʼя попри воєнний стан, обстріли та постійні кібератаки ворога.

Так, у 2022 році втілюється поетапний перехід на електронний рецепт. З серпня в Україні успішно запрацював електронний рецепт на антибіотики, а вже в листопаді е-рецепт поширився на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Сьогодні МОЗ нагадує про важливі аспекти у роботі лікаря з електронними рецептами.

1. Призначення за міжнародною непатентованою назвою

Електронний рецепт можна виписати на одне найменування лікарського засобу (тобто на один монопрепарат або комбінований препарат) за міжнародною непатентованою назвою препарату (діючою речовиною). Нагадуємо, що зазначати торговельну назву препарату або рекламну інформацію в рецептах забороняється! Це визначено вимогами чинного законодавства.

Таким чином, саме пацієнт має самостійно прийняти рішення щодо вибору торгової назви лікарського засобу серед наявних в аптеці препаратів, що містять вказану діючу речовину, спираючись на  власний бюджет.

2. Виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) ліки для пацієнтів з хронічними захворюваннями, паліативним хворим

У разі затяжного чи хронічного захворювання лікар може виписати пацієнту в одному е-рецепті наркотичні (психотропні) лікарські засоби в кількості, передбаченій для 10-денного курсу лікування. Та в кількості для 15-денного курсу лікування – для пацієнтів, які отримують паліативну допомогу.

При цьому під час виписування таких рецептів важливо обовʼязково враховувати норми відпуску, встановлені законодавством.

Зауважимо, що в електронному рецепті не передбачається поле «Хронічно хворому».  Цю позначку необхідно робити виключно на паперовому рецептурному бланку №3.

3. Не забувайте друкувати інформаційну довідку під час виписування е-рецепта на антибіотики

Нагадуємо, що на час перехідного періоду, виписуючи е-рецепт на антибіотики, необхідно обовʼязково друкувати інформаційну довідку пацієнту та затверджувати її особистим підписом та печаткою лікаря. Нині ця довідка прирівнюється до рецепта форми №1, і фармацевт обов’язково повинен проставити на ній штамп «Відпущено» в аптеці.

Подбайте про те, щоби довідка була гарної якості, з чітким зображенням штрих-коду, номера рецепта тощо. Адже саме за виконання всіх цих умов фармацевт зможе пересвідчитися в автентичності рецепта на антибіотики та погасити його в ЕСОЗ.

4. Інформаційна довідка для виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби надається на вимогу пацієнта 

Нагадаємо, що нині відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів здійснюється виключно або за паперовим рецептом на спеціальному рецептурному бланку форми 3, або за е-рецептом. У цьому випадку інформаційна довідка НЕ прирівнюється до паперового рецептурного бланка №3, а отже, її друкувати непотрібно.

 

Натомість радимо під час виписування е-рецепта пересвідчитися у тому, що пацієнт отримав смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення.

Однак, якщо пацієнт не має мобільного, а зазначений спосіб його автентифікації в ЕСОЗ – через сканкопії документів (офлайн метод), лікар чи медсестра має надрукувати пацієнту інформаційну довідку до рецепта, яка містить відповідні дані (номер рецепта та код погашення) для його подальшого погашення в ЕСОЗ та отримання пацієнтом ліків в аптеці.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email