Як розпізнати пневмонію та коли необхідно починати приймати антибіотик


Кашель три дні, температура і слабкість — багато українців/ок щиро вірять, що це вже безумовні ознаки пневмонії (запалення легень), а отже, вкрай необхідно починати приймати антибіотик.
Зокрема через такі уявлення, шалену критику отримало нововведення — відтепер ці ліки можна придбати лише за рецептом.
Причини запального процесу в легенях на найдрібнішому рівні (альвеоли та малі бронхіоли) можуть бути різними.
Серед інфекційних — бактеріальна природа та вірусна. Перша підлягає лікуванню антибіотиками, а другу жоден подібний препарат не візьме за визначенням, бо вірус на антибіотики не реагує!
Про те, що таке насправді пневмонія, якою вона буває, та особливості її лікування під час війни розповідають INSCIENCE ?https://inscience.io/berezhy_sebe/chronic/3695/
А ми хочемо нагадати прості кроки, які може зробити кожен, щоб уникнути запалення легень:
Вакцинуйте своїх дітей і вакцинуйтеся самі. Найбільш ефективним методом профілактики пневмонії визнано вакцинацію проти Hib-інфекції, пневмококової інфекції, кору та кашлюку. А також проти COVID-19 і грипу.
Вакцини від Hib-інфекції, кору й кашлюку входять до національного календаря профілактичних щеплень, а тому є безоплатними для українців.
Наразі вакцинуватися від пневмококової інфекції можна з власної ініціативи та власний кошт. Її важливо отримати дітям, людям старшого віку, з хронічними захворюваннями.
Для дорослих і дітей від 12 років є можливість отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19, перелік пунктів/центрів вакцинації шукайте на https://vaccination.covid19.gov.ua/list.
Вакцини від грипу можна придбати самостійно в аптеках.
✅ Зміцнюйте імунітет.
✅ Дбайте про чистоту в домі, дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаються, провітрюйте приміщення.
✅ Дотримуйтесь респіраторної гігієни, гігієни рук та фізичного дистанціювання.
✅ Збалансовано харчуйтеся, для новонароджених особливо важливе грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя, це укріпить імунітет малюка.
✅ Будьте фізично активними.
✅ Киньте курити і уникайте пасивного куріння. Повідомити про порушення антитютюнового закону ? https://nosmoking.phc.org.ua/
 Якщо у вас з’явилися симптоми або підозра на пневмонію, негайно зверніться до лікаря! Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування.
Самолікування, особливо із використанням антибіотиків, може значно ускладнити діагностику пневмонії та подальшу фахову терапію!
    
Print Friendly, PDF & Email