Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 04.11.2022р. по 10.11.2022р.


На території Дніпропетровської області за звітний тиждень зареєстровано два спалахи, а саме: спалах коронавірусної хвороби COVID-19 в одному з Центрі розміщення внутрішньо переміщених осіб  (загальна кількість захворілих – 5 дорослих осіб) та спалах корости в психоневрологічному інтернаті для дорослих (загальна кількість підопічних, у яких виявлено коросту – 32). Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведені епідеміологічні розслідування даних спалахів, організовані протиепідемічні заходи. Ситуації залишаються на контролі.

За звітний тиждень зареєстровано 1079 випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 34,0) проти 1725 (інтенсивний показник на 100 тис. 54,4) за попередній тиждень – у порівнянні з попереднім тижнем 2022 року захворюваність знизилась на 37,4%, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року – знизилась в 11,9 раз (за аналогічний тиждень 2021 року зареєстровано 12875 випадків, інтенсивний показник на 100 тис. населення 405,7).

Всього з початку пандемії (станом на ранок 11.11.2022) в області зареєстровано 344 931 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Показник захворюваності на COVID-19 складає 10869,7 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку пандемії питома вага дорослого населення – 92,5%, дітей до 17 років – 7,5%. Померло 10027 хворих на коронавірусну хворобу СOVID-19. Всього одужали 332 395 осіб.

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходилась на низькому рівні інтенсивності епідемічного процесу. До закладів охорони здоров’я області звернулося 6660 осіб (інтенсивний показник на 100 тисяч 212,2), що на 17% нижче попереднього тижня та на 73% менше аналогічного тижня 2021 року. Показник захворюваності нижче епідемічного порогу на 64%. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 28%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 378 хворих (5,7 від захворілих),  у т.ч. 129 дітей (6,9 % від захворілих). Щеплено проти грипу 2368 осіб (10,8% від запланованих).

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) у порівнянні з попереднім тижнем зменшилась на 26% та нижче аналогічного тижня 2021 року на 5%. Всього зареєстровано 56 випадків (показник захворюваності на 100 тисяч населення 1,78). У віковій структурі захворілих, як і завжди, основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 56% (30 випадків). Реєструвались переважно поодинокі та сімейні випадки. Спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані.

Захворюваність на вірусні гепатити поодинока. Зареєстровано 5 випадків на 4-х адміністративних територіях (інтенсивний показник 0,16 на 100 тисяч населення) проти 4 випадків (інтенсивний показник 0,13 на попередньому тижні).

По вищезазначеним випадкам інфекційних захворювань керівництвом і фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань та організовані протиепідемічні заходи у взаємодії з охороною здоров’я.

Продовжується робота по моніторингу стану охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з метою реагування на спалах поліомієліту в Україні. За даними програми ЕСОЗ в Дніпропетровській області станом на 07.11.2022 (з вересня місяця)  щеплено 1143 дитини (10% від запланованої кількості дітей після проведеної верифікації даних), у т. ч. 539 – дітей отримали 1 дозу, 604 – отримали другу дозу.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022 здійснює заходи:

  • на особливому контролі щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я в межах повноважень; на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м .Дніпро, м .Кам’янське, м. Кривий Ріг, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського  та Царичанського районів  у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

У м.Нікополь зареєстровано випадок отруєння дитини 13 років дикорослими грибами,  в м.Верхньодніпровськ та м.Кривий Ріг зареєстровано по одному випадку отруєння  грибами. В усіх випадках постраждалі самі збирали дикорослі гриби та готували в домашніх умовах.

 

Print Friendly, PDF & Email