Щотижневе засідання регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


У Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 10.11.2022 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та віртуальною участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Під час засідання було заслухано результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій, розповсюдження у світі інфекційних хвороб та інформацію щодо санітарно-епідемічної ситуації у Дніпропетровській області.

За даними, отриманими з сайтів – пандемія COVID-19 залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення для громадського здоров’я і надалі становить дуже високий ризик для світу — це підтверджено 13 жовтня 2022 року на 13-му засіданні Комітету ВООЗ із реагування на надзвичайні ситуації та Міжнародних медико-санітарних правил (2005).

За данними ВООЗ, станом на 8 листопада 2022 року у світі зареєстровано 629 978 289 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, у тому числі 6 582 023 випадки смерті.

Нагадуємо, що наказом МОЗ України від 20.06.2022 № 1067 затверджено рекомендації щодо одночасного введення вакцин проти COVID-19 і вакцин проти інших інфекційних недуг у дітей віком понад 12 років та дорослих.

Вірус віспи мавп також залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 9 листопада у світі зареєстровано 78 924 підтверджених випадки у 110 країнах. Померло 42 особи. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків.

За винятком країн у Західній та Центральній Африці вірус віспи мавп продовжує вражати передусім чоловіків (96,9%), які мають статеві стосунки з чоловіками. Вірус віспи мавп поширюється через тісний контакт між людьми, наприклад, в одному місці у побуті та під час статевого життя. ВООЗ продовжує стежити за цією подією, інформувати про ризики і заходи реагування.

Холера, Малаві:

У період з 3 березня по 31 жовтня 2022 року було зареєстровано 6056 випадків, включаючи 183 смерті у 27 із 29 округів Малаві (загальний рівень летальності 3,0%). Спалах виник у південному регіоні Малаві. Зараз найбільше постраждалих районів знаходяться у північній частині країни. Загроза майбутнього сезону дощів у листопаді створює високий ризик подальшого поширення хвороби по всій країні. Враховуючи історію транскордонного поширення холери під час цього спалаху, ризик подальшого поширення захворювання вважають дуже високим на національному та регіональному рівнях.

Холера також стала причиною смерті 97 осіб на Гаїті. У загальній складності в даний час медики країни виявили 4194 випадки. Епіцентр захворюваності холери знаходиться в районі Сайт-Солей — найбільших трущобах країни.

Епідемічна ситуація у Дніпропетровській області:

Протягом останнього тижня по Дніпропетровській області наступна динаміка інфекційної захворюваності:

  • за останній тиждень (28.10 по 03.11.2022р.) зареєстровано 76 випадків гострих кишкових інфекцій проти 70 випадків на попередньому тижні, показник захворюваності склав 2,42 на 100 тисяч населення – захворюваність майже на рівні попереднього тижня; реєструвались переважно поодинокі випадки гострих кишкових інфекцій, спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані;
  • захворюваність ГРВІ за останній тиждень знизилась на 15%; всього за медичною допомогою звернулись 8037 хворих, показник захворюваності склав 256,1 на 100 тисяч населення (на попередньому тижні – 19490 хворих, інтенсивний показник 302,35); епідемічний поріг в області не перевищено; захворюваність на 70% нижче рівня аналогічного періоду 2021р.;
  • захворюваність коронавірусною хворобою COVID-19 також з тенденцією до зниження – за останній тиждень відмічається зниження на 42,6% (зареєстровано 1520 випадків проти 2168); у по рівнянні з аналогічним періодом 2021р. (13 373 випадки) зниження в 8,8 разів; на сьогодні в області залишається 2850 активних випадків коронавірусної хвороби COVID-19;
  • зареєстровано 99 випадків укусів та інших пошкоджень, нанесених тваринами (попередній тиждень – 83); 33 випадки туберкульозу органів дихання (попередній тиждень – 27 випадків); реєструвались поодинокі випадки хвороби Лайма (4 випадки), вірусних гепатитів (4 випадки), педикульозу (6 випадків), ветряної віспи (11 випадків), менінгококової інфекції (1 випадок).

Протягом звітного тижня зареєстровано 2 спалахи:

Спалах такого паразитарного захворювання, як короста.  Спалах корости зареєстровано в одному з психоневрологічних інтернатів для дорослих, який розташований на території обслуговування ВСП «Верхньодніпровський МГВ». Первинно надійшли екстрені повідомлення щодо виявлення корости у 6 підопічних. Фахівцями ВСП «Верхньодніпровський МРВ» проведено епідеміологічне розслідування та організовані протиепідемічні заходи. Після огляду лікарем-дерматовенерологом виявлено ще 26 підопічних, уражених коростою. Таким чином загальна кількість підопічних з коростою складає 32 осіб. Протиепідемічні заходи тривають, ситуація залишається на контролі.

Спалах коронавірусної хвороби COVID-19 в одному з пунктів тимчасового розташування внутрішньо переміщених громадян м.Дніпро – всього захворіло 5 дорослих осіб.

За результатами засідання Регіонального оперативного центру прийнято рішення продовжувати проводити постійний моніторинг, спостереження та оцінку подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення  надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення, проведення оцінки ризиків для здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації.

 

 

Print Friendly, PDF & Email