Кожен медичний заклад та кожен медик є частиною потужного та цілісного медичного простору України — Ірина Микичак


 

МОЗ України надало інформацію щодо роботи системи охорони здоров’я України в нелегких умовах військового конфлікту. Наразі внаслідок повномасштабної російської агресії система охорони здоров’я України зіткнулася з безпрецедентними викликами. Однак, попри надскладний час, кожен медик — у тилу чи прифронтових територіях, у госпіталях чи лікарських амбулаторіях — є частиною єдиного медичного простору. Усі разом відважно і стійко тримають медичний фронт нашої держави. Про це заявила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

      «Наша країна переживає непрості часи боротьби за свободу і незалежність проти російської імперії зла і терору. Кожен медичний заклад та кожен медпрацівник є частиною потужного та цілісного медичного простору України. Від перших годин активної війни військовий і цивільний сектор галузі медицини стали особливо тісно взаємопов’язані. Ми працюємо як один механізм. Звісно, хтось із медиків був вимушений змінювати місце праці, рятуючи родини від бойових дій або окупації; хтось через пошкодження чи повну руйнацію медзакладів вимушений змінити роботу в інших більш безпечних регіонах. Проте попри складнощі наші лікарі та медсестри, увесь персонал медзакладів продовжують надавати медичну допомогу людям. Дотепер понад 4 тисячі медичних працівників — лікарів, медичних сестер та технічних фахівців — працевлаштувалися в інших закладах охорони здоров’я. Портал медичних вакансій на сайті МОЗ допомагає знайти нове місце роботи тим медикам, хто його зараз шукає», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України. 

За словами Ірини Микичак, найбільше внутрішньо переміщених лікарів та медичних сестер працевлаштовано у Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Львівській областях. Всі вони працюють та продовжують надавати медичні послуги людям.

Загалом же, питома вага працівників сфери охорони здоров’я, про яких відомо, що вони тимчасово вимушені були виїхати за кордон, від загальної кількості працюючих працівників сфери охорони здоров’я не є істотною і становить до 0,7 % від загальної кількості лікарів та інших професіоналів у сфері охорони здоров’я та близько 0,5 % – від усієї чисельності медичних сестер та інших фахівців у сфері охорони здоров’я.

Також заступниця міністра охорони здоров’я наголосила, що під час війни жоден медичний працівник не має права відмовити пацієнту у наданні медичної допомоги, зокрема під час звернення до сімейного лікаря.

«Завдяки реформі медичної галузі кожен українець міг обрати собі сімейного лікаря (терапевта чи педіатра) та укласти декларацію з лікарем комунального або ж приватного медзакладу, який має контракт з Національною службою здоров’я України. Так було до війни і так є зараз. Медичну допомогу на первинному рівні надають в амбулаторних умовах або за місцем перебування пацієнта саме сімейні лікарі. Якщо ж пацієнт не має укладеної декларації, то він все одно має право звернутися по допомогу до того медичного закладу, який сам собі обере. Таке право гарантується державою. Це може бути надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, фізіологічних станів тощо», — підкреслила Ірина Микичак. 

Також вона додала, що на підконтрольних територіях України й особливо на тих територіях, які були деокуповані від російських загарбників, зокрема на Харківщині, Міністерство охорони здоров’я України робить все можливе, аби відновити надання медичних послуг людям.

Наразі у таких регіонах цілодобово працюють бригади Обласних центрів екстреної медичної допомоги, які продовжують виїжджати на виклики для надання медичної допомоги населенню. Також працюють мобільні бригади державного закладу «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України», долучаються до розгортання мобільних госпіталів і наші міжнародні партнери.

Джерело: інформація сайту Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email