2 ЖОВТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІКАРЯ


Сьогодні,  в перший понеділок жовтня,  в світі відзначається Міжнародний день лікаря (International Doctor’s Day).   Ініціаторами створення цього свята виступили Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародна медична гуманітарна організація “Лікарі без кордонів”.

Професія лікаря існує десятки тисяч років — за цей довгий період суть її залишилася незмінною і по-справжньому безцінною, гуманною та милосердною. Важливе значення лікарів як авторитетних спеціалістів добре розуміє кожен, адже багатьом доводилося переживати ситуацію, коли власне життя чи життя близьких людей залежало лише від лікарського професіоналізму.

Термін «лікар» походить від праслов’янського слова «lekъ», що означало «ліки», «лікування». Втім, деякі дослідники вважають, що вихідна форма слова прийшла до нас з давньої кельтської мови. Серед видатних талановитих лікарів, які прославили Україну, часто згадують кардіохірурга Миколу Амосова,  засновника науково-дослідницьких закладів Олександра Богомольця, офтальмолога Володимира Філатова, біохіміка Олександра Палладіна, епідеміолога Данила Самойловича, мікробіолога Данила Заболотного та багатьох інших.

В XX та XXI століттях досягнення лікарів просто вражають уяву. Але попри все новітнє обладнання й досконалі технології, робота лікаря не стала легшою — як і раніше, вона вимагає довготривалого навчання, постійної практики та підвищення кваліфікації, диктує напружений робочий графік і має високий рівень стресу. Тому залишаються в цій професії переважно люди, які крім фахових знань мають милосердя в душі та покликання допомагати недужим. А сьогодення України, сьогоднішні жорстокі часи вимагають від медичних працівників ще й безмежної мужності та героїзму.

Знати, що їхню працю цінують, для спеціалістів з медицини дуже важливо, тому це свято — гарна нагода подякувати їм за професіоналізм та чуйність. Всі люди дякують лікарям та іншим медичним працівникам за їх титанічну працю, стійкість і витривалість!

Ви допомагаєте зберегти найголовніше для людини – її здоров’я. Шановні колеги, будьте ж і ви здорові, щасливі і оптимістичні! Нехай ваше життя наповнять доброта, теплота і гармонія.  Хай усе хороше, зроблене з душею та натхненням, повертається до Вас сторицею!
Щастя Вам і добра!

Print Friendly, PDF & Email