Відбувся он-лайн семінар для фахівців відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з питань епідеміологічного нагляду за дифтерією, стану лабораторної діагностики та вакцинопрофілактики


Останнім часом в Україні загострилась проблема інфекційної захворюваності, у тому числі інфекцій, що керуються засобами специфічної вакцинопрофілактики.

Війна звичайно вносить свої корективи. Російська агресія спричинила чимало перешкод для медичної системи: це і збій логістики, відсутність електропостачання, бомбардування та руйнування медичних закладів, стихійна евакуація населення тощо. В сукупності ці фактори призвели до низьких показників охоплення щепленнями в Україні.

За 6 місяців 2022 року рівень охоплення щепленнями дітей впав нижче 40%. За розрахунками ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», якщо тенденція збережеться до кінця цього року, охоплення щепленнями сягне лише 60%, чого вкрай недостатньо для формування колективного імунітету.

Таким чином, виявляються ознаки того, що в Україні поступово втрачається керованість інфекцій, у т. ч. дифтерії та правця і вже створились передумови для можливої активізації епідпроцесу дифтерії в короткостроковій перспективі.

Це підтверджується і показниками захворюваності. Так, протягом останніх років щорічно в Україні реєструвались поодинокі випадки дифтерії. А у 2017, 2020, та 2021 роках взагалі не було зареєстровано жодного випадку Загалом з 2010 по 2021 роки зареєстровано 77 випадків захворювання на дифтерію, з них 13 дітей. Летальних випадків не зафіксовано. Останні випадки дифтерії в  Дніпропетровській області зареєстровано в 2011 році – 2 випадки. Разом з тим підозра на захворювання була зареєстрована у серпні поточного року (у м. Дніпро).

 За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України в країні за 8 місяців 2022 року було зареєстровано 2 випадки, а у вересні поточного року епідемічна ситуація ускладнилась – зареєстровано 7 випадків, що пов’язано зі спалахом дифтерії в одному з дитячих будинків-інтернатів Львівської області, де також на утриманні перебувають люди, які мають інвалідність з дитинства.

На даний момент в Україні, як і Дніпропетровській області низький рівень охоплення щепленнями проти дифтерії. За даними прогами «УкрВак» по Дніпропетровській області за 8 місяців 2022р  виконання плану склало серед дітей до року– 44,8%, у віці 18 місяців – 44,7%, 6 років – 51%, 16 років – 40,9%, дорослих – 10,8%). Такий низький рівень охоплення вакцинацією створює ризик виникнення та розповсюдження інфекції серед нещеплених осіб. Таким чином, на сьогодні це питання дуже актуальне.

З метою забезпечення готовності до реагування на випадок ускладнення  епідемічної ситуації з дифтерії, вжиття заходів з підвищення рівня охоплення щепленнями, на базі ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» 30.09.2022р. в он-лайн режимі відбувся семінар для фахівців відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з питань: «Епідеміологічний нагляд за дифтерією, стан лабораторної діагностики та вакцинопрофілактики дифтерії».

Питання, які були розглянуті на он-лайн семінарі:

  • стан епідемічної ситуації в Україні та Дніпропетровській області;
  • порядок проведення епідеміологічного нагляду за дифтерією та критерії якості епідеміологічного нагляду;
  • облік та реєстрація хворих на дифтерію та осіб з підозрою на дифтерію;
  • заходи при виявленні підозр/випадків дифтерії;
  • заходи щодо контактних осіб з випадком дифтерії;
  • збір та транспортування зразків для лабораторного дослідження;
  • заходи з імунопрофілактики дифтерії.

В заході прийняли участь лікарі – епідеміологи, бактеріологи, мікробіологи, помічники – лікарів епідеміологів, лаборанти, дезінфекціоністи  ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email