29 вересня – Всесвітній день серця


Щороку 29 вересня відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day). Його мета – інформувати суспільство про глобальну проблему серцево-судинних захворювань. Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. За даними ВООЗ щороку від них помирають 17,9 млн. осіб. В Україні ССЗ спричиняють 67% усіх смертей. Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця та пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця та залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

Захворювання серця легше лікувати, якщо їх виявити на ранній стадії. До таких хвороб відносяться: захворювання кровоносних судин, аритмія (нерегулярне серцебиття), захворювання клапанів серця тощо. (https://mayocl.in/3kKfdWJ) Багатьом формам таких недуг можна запобігти, якщо дотримуватися здорового способу життя.

Як профілактувати хвороби серця? (https://bit.ly/3SJ2ph9)

Регулярно займайтеся фізичною активністю, щоб підтримати здорову вагу. Це допоможе знизити кров’яний тиск, рівень холестерину та цукру в крові. Для дорослих рекомендується щотижня 2 годин 30 хвилин фізичних вправ середньої інтенсивності (швидка ходьба, їзда на велосипеді). Дітям та підліткам важливо отримувати 1 годину фізичної активності щотижня.

Обирайте здорові звички: їжте якісну та корисну їжу (вживання їжі з високим вмістом клітковини та низьким вмістом насичених жирів і трансжирів може допомогти запобігти високому холестерину), не куріть, не вживайте алкоголь та наркотики.

Подбайте про свій стан здоров’я. Вчасно ходіть на профілактичні огляди. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо того, які аналізи вам краще здати. Перевіряйте свій холестерин та рівень цурку в крові, контролюйте артеріальний тиск. Приймайте ліки лише за призначенням. Не ігноруйте симптоми хвороб та за необхідності звертайтеся до лікаря.

Здоровий спосіб життя допоможе вам контролювати важливі показники та знизити ризик серцевих хвороб, зокрема інфаркту. Ваше серце важливе, тому піклуйтеся про нього та надихайте своїх близьких не забувати про своє серце.

Стаття про здоров’я серця: https://bit.ly/3dL0MB6

Джерело: за матеріалами інформації ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

 

Print Friendly, PDF & Email