УВАГА, ГРИБИ! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ! НЕ ПІДДАВАЙТЕ СЕБЕ ТА СВОЇХ ДІТЕЙ СМЕРТЕЛЬНІЙ НЕБЕЗПЕЦІ!


На протязі 2022 року в Україні продовжують реєструватися випадки отруєння дикорослими грибами, на жаль вже є летальні випадки. Так, на Київщині через отруєння дикорослими грибами померли двоє дітей і дорослий.

У Дніпропетровський області випадків отруєння дикорослими грибами за минулий час поточного року не зареєстровано.

У вересні у нашій області  був випадок підозри на отруєння дикорослими грибами у дворічної дитини – діагноз не підтвердився. Інцидент стався минулого тижня у Павлоградському районі. За словами родичів, малечу нагодували смаженими синьоніжками. Дорослі теж їли ці гриби, але почувалися добре.

Взагалі не зрозуміло, як було можливо батькам нагодувати маленьку дитину смаженими дикорослими грибами?

Згідно рекомендацій Центру громадського здоров’я нагадуємогодувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна! Також не рекомендовано вживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

 

Звертаємо увагу батьків і дорослих — знайте і пам’ятайте правила збирання та споживання грибів і доносьте їх до своїх дітей, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!

 Правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні  треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами у холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено при отруєнні грибами вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже методи лікування залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

  • Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування

 

Виконавець:  лікар з гігієни харчування ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» КУРБАТОВА Наталія.

Керівництво: заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» ПОХМУРКО Інна.

Джерело: інформація ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»


                                  

Print Friendly, PDF & Email