ЯК ПРИЗНАЧАТИ АНТИБІОТИКИ ДОЦІЛЬНО ТА ЕФЕКТИВНО


Людський організм — складна система, функціонування якої за нормального та патологічних станів лікарі вивчають довгі шість років у вищих навчальних закладах, декілька років в інтернатурі, а потім постійно в рамках безперервного підвищення рівня знань. Упродовж навчання лікарі навчаються відокремлювати основні та додаткові фактори розвитку хвороб, оцінювати ризики для здоров’я пацієнта та розвитку ускладнень, вирішувати проблеми з мінімальним втручанням для підтримки балансу здоров’я людини.

У Клятві лікаря, які дають усі випускники вищих навчальних медичних закладів України, зазначено, що всі знання, сили та вміння віддавати справі охорони й поліпшення здоров’я людини, лікуванню й запобіганню захворюванням, подавати медичну допомогу всім, хто її потребує.

Тож, у випадках призначення антибіотиків, лікарі не «відмовляють» пацієнту, а насамперед не призначають від самого початку неправильного та неефективного лікування, яке може призвести до негативних наслідків, як для самого пацієнта, так і для системи охорони здоров’я загалом. І це насамперед рішення, яке базується на професійному досвіді, затверджених нормативно-правових документах (стандартах лікування), рекомендаціях національних і міжнародних організацій, які працюють у сфері охорони здоров’я, а не на особистих бажаннях і мотивах.

Центр громадського здоровя МОЗ України пропонує лікарям використовувати такі підходи для відмови пацієнтам, які безпідставно бажають, щоби їм призначили антибіотики:

1) Поговорити з пацієнтом

Простими словами розкажіть пацієнту про природу вірусів і бактерій, загальноприйняті підходи в лікуванні вірусних інфекційних хвороб, проблеми антимікробної резистентності тощо.

2) Політика закладу охорони здоров’я

У кожному закладі охорони здоров’я розробляються та затверджуються керівником внутрішні політики щодо призначення та використання антимікробних препаратів, які є обов’язковими для виконання всіма співробітниками цього медичного закладу (наказ МОЗ №823 та наказ МОЗ №1614). Тож за потреби аргументуйте пацієнту, що в його випадку призначення антибіотиків не передбачено внутрішніми політиками закладу.

3) Національні стандарти лікування

В Україні розробляються та затверджуються стандарти лікування різних захворювань, у тому числі і спричинених вірусами (наприклад, грипу). Вони постійно оновлюються та містять загальновизнані у світі підходи до призначення антибіотиків. Пацієнту можна пояснити, наприклад, що в його випадку призначення антибіотиків не передбачено національними стандартами лікування.

Print Friendly, PDF & Email