ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ » здійснює щоденний лабораторний контроль якості та безпечності питної води на території області в межах соціально – гігієнічного моніторингу.
Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за дорученням Міністерства охорони здоров’я України та відповідно до чинного законодавства на період воєнного стану в країні продовжує здійснювати щоденний лабораторний контроль якості та безпечності питної води централізованого та децентралізованого водопостачання населення області в межах соціально – гігієнічного моніторингу. Дослідження питної води здійснюється за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками, визначеними МОЗ України, на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживаннялюдиною». За період з 16.09.2022 по 22.09.2022 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області досліджено 198 проб питної води на мікробіологічні та фізико-хімічні показники на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Дніпропетровська область
|
кількість проб на мікробіологічні показники | з них не відповіда-
ють норма тивам |
кількість проб на фізико-хімічні показники | з них не відповідають нормативам, за якими показниками |
Дніпровський район | 49 | 0 | 49 | 28 ( смак, присмак, забарвленість , каламутність) |
Кам’янський район | 30 | 0 | 30 | 20 (забарвленість , каламутність) |
Криворізький район | 41 | 0 | 41 | 33 (забарвленість , каламутність) |
Нікопольський район | 36 | 0 | 36 | 10 (забарвленість , каламутність) |
Новомосковський район | 14 | 0 | 14 | 2 (забарвленість , каламутність) |
Павлоградський район | 14 | 0 | 14 | 0 |
Синельниківський район | 14 | 0 | 14 | 14 ( смак, присмак, забарвленість , каламутність) |
Всього по області | 198 | 0 | 198 | 107 ( смак, присмак, забарвленість , каламутність) |
За мікробіологічними показниками всі досліджені проби води відповідають встановленим нормативам. За фізико – хімічними показниками в населених пунктах області, як міських, так і сільських, відмічається деяке відхилення за органолептичними показниками: (забарвленість, каламутність, смак і присмак). Але значення цих показників є сталими на протязі багатьох років, що в переважній більшості випадків пов’язано як з природними умовами, так і з діючою технологією водопідготовки.
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, в тому числі і на системах водопостачання, продовжує рекомендувати населенню області вживати лише кип’ячену або питну доочищену фасовану воду.
Виконавці: заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» ПОХМУРКО Інна, лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» ЧУБУКОВА Світлана