ЯКІСНА БЕЗПЕЧНА ВОДА – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ НА ТЕРИТОРІЇ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ( за період з 16.09.2022 по 22.09.2022)


      ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ »  здійснює щоденний лабораторний  контроль якості та безпечності питної води на території області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.  

       Державна установа  «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»  за дорученням   Міністерства охорони здоров’я  України та відповідно до чинного законодавства  на період воєнного стану в країні продовжує здійснювати  щоденний лабораторний  контроль якості та безпечності  питної води централізованого та децентралізованого водопостачання  населення  області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.                                                                                                                                                                                            Дослідження питної води здійснюється за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками, визначеними МОЗ України, на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживаннялюдиною».                                                                                                                                                          За період з 16.09.2022 по 22.09.2022 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області досліджено 198 проб питної води   на  мікробіологічні та фізико-хімічні показники на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Дніпропетровська область

 

кількість проб на мікробіологічні показники з них не відповіда-

ють норма

тивам

кількість проб на фізико-хімічні показники      з них не відповідають нормативам,           за якими показниками
Дніпровський район 49 0 49 28    ( смак, присмак, забарвленість , каламутність)
Кам’янський район 30 0 30 20 (забарвленість , каламутність)
Криворізький район 41 0 41 33 (забарвленість , каламутність)
Нікопольський район 36 0 36 10 (забарвленість , каламутність)
Новомосковський район 14 0 14 2 (забарвленість , каламутність)
Павлоградський район 14 0 14 0
Синельниківський район 14 0 14 14 ( смак, присмак, забарвленість , каламутність)
Всього по області 198 0 198 107 ( смак, присмак, забарвленість , каламутність)

 

За мікробіологічними показниками всі досліджені проби води відповідають встановленим нормативам. За фізико – хімічними показниками в населених пунктах  області, як міських, так і сільських,  відмічається  деяке відхилення за органолептичними  показниками: (забарвленість, каламутність, смак і присмак). Але значення цих показників  є сталими на протязі багатьох років,  що  в переважній більшості випадків пов’язано як  з природними умовами, так і з діючою технологією водопідготовки.

      ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та  можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, в тому числі і на системах водопостачання,   продовжує рекомендувати населенню області   вживати лише кип’ячену  або питну доочищену фасовану воду.

Виконавці: заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» ПОХМУРКО Інна, лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  ЧУБУКОВА Світлана

 

Print Friendly, PDF & Email