Якісна безпечна вода – запорука здоров’я людини.


 ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ »  здійснює щоденний лабораторний  контроль якості та безпечності питної води на території області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.  

 

Державна установа  «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України »,  керуючись статтею 41 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та за дорученням   Міністерства охорони здоров’я  України на період воєнного стану в країні здійснює щоденний лабораторний  контроль якості та безпечності  питної води централізованого та децентралізованого водопостачання  населення  області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.                                                                                                                                            Дослідження питної води здійснюється за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками, визначеними МОЗ України, на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».                                                                                                                                                            За період з 01.09.2022 по 15.09.2022 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ »  досліджено 339 проб питної води на території області.  За мікробіологічними показниками всі досліджені проби води відповідають встановленим нормативам. За фізико – хімічними показниками по ряду територій області, як міських, так і сільських, відмічається  деяке відхилення за органолептичними  показниками: (забарвленість, каламутність, смак і присмак). Але значення цих показників  є сталими на протязі багатьох років,  що  в переважній більшості випадків пов’язано як  з природними умовами, так і з діючою технологією водопідготовки.

На період воєнного стану, враховуючи нестабільність та  можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, в тому числі і на системах водопостачання, населенню області слід дотримуватись наступних рекомендацій МОЗ України:

  • перед вживанням питної води, як з мереж централізованого водопостачання, так і колодязної, її обов’язково потрібно прокип’ятити;
  • кип’ятити воду варто протягом 10 хвилин, після чого дати відстоятись, та злити осад;
  • при можливості відстояну воду додатково очистити через побутовий фільтр;
  • зберігати кип’ячену відстояну воду в закритій тарі  і використати її протягом доби;
  • краще вживати очищену питну фасовану, бутильовану воду.

 

Виконавці – заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ України»  ПОХМУРКО Інна, лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ України»  ЧУБУКОВА Світлана

 

 

Print Friendly, PDF & Email