15 вересня – Всесвітній день боротьби з лімфомами. 


Цей день було введено вперше у світі в 2004 році, щоб привернути увагу населення до цієї групи захворювань та допомогти людям, які страждають від лімфом. Лімфоми – це група злоякісних пухлин крові, для якої характерним є ураження клітин лімфатичної системи (білих кров’яних тілець).
Підвищити ризик розвитку лімфом можуть: вплив радіації; несприятливі умови навколишнього середовища; куріння та вживання алкоголю; ожиріння. Для профілактики лімфоми намагайтеся мінімізувати вплив цих факторів на ваш організм, наголошує Міністерство охорони здоров’я України.
Розпізнати лімфому самостійно на ранніх стадіях досить важко, оскільки це захворювання найчастіше не проявляється специфічними симптомами. Водночас, ефективність лікування залежить саме від часу виникнення лімфоми: що раніше діагностували, то ефективнішим буде лікування.
Обов’язково зверніться до свого лікаря, якщо у вас з’явились такі симптоми: безболісне збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в пахвових впадинах, паху; втрата ваги; підвищення температури тіла вище 38°C без видимих на те причин; профузна нічна пітливість; свербіж шкіри.
Імунна система хворих на лімфому стає більш вразливою, тому такі люди мають підвищену схильність до різних інфекцій.
Дуже важливо регулярно (1 раз на рік) проходити профілактичний огляд у свого терапевта чи сімейного лікаря, зазначає МОЗ України.

 

Print Friendly, PDF & Email