14 вересня – День атопічного дерматиту


 

14 вересня у всьому світі відзначається День атопічного дерматиту. Атопічний дерматит (АТ) є одним із найпоширеніших алергічних захворювань шкіри (від 20% до 40% у структурі шкірних захворювань) в осіб обох статей та в різних вікових групах. Поширеність цього захворювання серед дитячого населення становить 20%, серед дорослого населення — 2–8%. В останні десять років кількість людей, що захворіли на атопічні захворювання зросла, що пов’язано із впливом негативних факторів антропогенно забрудненого довкілля,

Основними симптомами АТ є поява червоних або коричневих плям, постійний свербіж, подразнення та сухість шкіри. При цьому самостійне застосування будь-яких засобів (наприклад, зволожуючих кремів) для полегшення цього стану може не дати результату і навіть призвести до його погіршення. Тому з появою перших симптомів дуже важливо звернутися до лікаря-дерматолога для встановлення точного діагнозу та початку терапії.

Атопія – незвичайна реакція імунної системи на речовини, що не завдають більшості людей шкоди, це вроджена схильність до екземи, астми або полінозу.

Численні дослідження підтверджують, що схильність до атопії є спадковою – це генетичний фактор, який передається з покоління до покоління. Але є й інші чинники, які можуть сприяти виникненню цієї схильності. Це наявність алергенів у повітрі — насамперед, кліщів, що містяться у домашньому пилу, а також загазованість атмосферного повітря.

На жаль, атопічний дерматит – це хронічне запальне захворювання, тому повністю вилікувати його зараз неможливо. Однак правильно призначене лікування дозволяє досягти стійкої ремісії та значно підвищити якість життя пацієнта.

Це захворювання може завдати багато страждань як пацієнтові, і його сім’ї. Але слід пам’ятати, що цей стан можна контролювати. Будьте уважні та терплячі, бережіть себе та своїх близьких!

 

 

Print Friendly, PDF & Email