Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 02.09.2022р. по 08.09.2022р.


На території Дніпропетровської області за звітний тиждень зареєстровано 970 випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 30,6) проти 498 (інтенсивний показник на 100 тис. 15,61) за попередній тиждень – зростання захворюваності майже у 2 рази (94,8%).

Для порівняння за аналогічний тиждень 2021 року зареєстровано 1035 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 32,6).

Всього з початку епідемії (станом на ранок 09.09.22р.) в області зареєстровано 322 078 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Показник захворюваності на COVID-19 складає 10118,7 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку епідемії питома вага дорослого населення  – 92,9%, дітей до 17 років – 7,1%. Померло 9917 хворих на коронавірусну хворобу СOVID-19. Всього одужали 310 708 пацієнтів.

На звітному тижні зареєстровано два спалахи гострої респіраторної коронавірусної хвороби COVID-19 серед внутрішньо переміщених громадян, які проживають на базі:

  • гуртожитку ВСП «Криворізький фаховий коледж ДУЄТ» (м.Кривий Ріг, вул. Ватутіна, 37 а). Всього захворіло 6 осіб, в тому числі 1 дитина та 5 дорослих;
  • КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради» (вул.Доватора, 1-б) та КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Криворізької міської ради» (вул. Озерна, 17). Всього захворіло 26 осіб, в тому числі 3 дитини та 23 дорослих.

На контролі залишається епідемічне ускладнення з туберкульозу серед підопічних та працівників КЗ «Криворізький психоневрологічний інтернат» ДОР» (м. Кривий Ріг, вул. Триньова, 15).

За даними епідеміологічного моніторингу з приводу ГРВІ (у тому числі підозр на COVID-19) до закладів охорони здоров’я області звернулося 4492 особи  (інтенсивний показник на 100 тисяч 143,1), що на 19,5% більше попереднього тижня та на 46% менше аналогічного тижня 2021 року. Серед дорослого населення захворюваність зросла на 21%, а серед дитячого на 16%. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 31%. До закладів охорони здоров’я з приводу ГРВІ госпіталізовано 256 хворих (у т.ч. 153 дитини), що вище попереднього тижня на 13 та 20% відповідно.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області, порівняно з попереднім тижнем, знизилась на 25% та нижче аналогічного тижня 2021 року на 20%. Всього зареєстровано 114 випадків ГКІ (показник захворюваності на 100 тисяч населення 3,6) проти 153 випадків (інт.пок. 4,9). Питома вага дітей до 17 років – 54% (61 випадок). Спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані.

На звітному тижні зареєстровано 4 випадки вірусного гепатиту,  інтенсивний показник 0,13 на 100 тисяч населення (що на рівні попереднього тижня).

По вищезазначеним випадкам інфекційних захворювань керівництвом і  фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань та організовані протиепідемічні заходи у взаємодії з охороною здоров’я.

Продовжується робота по моніторингу стану охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з метою реагування на спалах поліомієліту в Україні – за даними програми ЕСОЗ в Дніпропетровській області станом на 04.09.2022р. щеплено 8155 дітей, у т.ч. 3325 дітей отримали 1 дозу, 4830 – отримали другу дозу  (станом на 25.08.2022р. – 7878 дітей).

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022р. здійснює заходи:

  • на особливому контролі щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та епідеміями, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я в межах повноважень; на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кам’янське, м.Кривий Ріг, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського  та Царичанського районів  у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

За період з 02.09 по 08.09.2022р. в закладах охорони здоров’я обстежено на холеру 133 людини, в тому числі хворих з симптомами гострих кишкових інфекцій – результати негативні.

За звітний тиждень в ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» досліджено 51 проба з об’єктів довкілля (у тому числі 20 проб води водоймищ та 31 проба стічної води) – вібріони не О1 групи, які не викликають захворювання на холеру, виділені в 4-х пробах води водоймищ (р. Дніпро в районі пляжу КЗК «Парк культури та відпочинку ім.Т.Г.Шевченко» (Монастирський острів); р.Кільчень в зоні відпочинку м. Підгороднє); р.Дніпро в районі спортбази на Мандриківській косі; р.Оріль смт.Царичанка.

 

 

Print Friendly, PDF & Email