ЯК МОТИВУВАТИ ШКОЛЯРІВ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ?


Неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до поширення ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань.

Виявлено, що харчування є одним із факторів, який істотно впливає не лише на стан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й на стан психічних процесів: пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності людини та показники успішності.

Щоби зменшити ризики неінфекційних захворювань та підтримувати організм здоровим, поліпшити когнітивні функції, підлітків необхідно заохочувати до здорового харчування.

Правильна гідратація також може покращити когнітивні функції в дітей та підлітків, що важливо для навчання.

Регулярне чи нерегулярне, збалансоване чи незбалансоване харчування — усі ці та інші чинники мають коріння в родинних установках, особливо в дитячому віці. Те, як організована система харчування в родинному колі може вплинути на подальший режим харчування дитини вже в старшому віці.

Дослідження «Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків та молоді» показало, що більшість опитуваних вживають їжу щоденно разом із сім’єю (70,9 %).

Проте, респонденти також повідомляли, про часте споживання їжі перед телевізорами або гаджетами, що не сприяє травленню. Майже третина (27,9 %) щодня або 5–6 днів на тиждень споживають їжу, переглядаючи телевізор.

Про сформованість харчових вподобань та харчової поведінки в підлітковому віці свідчать відповіді учнів, які вживають регулярно як корисні продукти (овочі або фрукти) так і потенційно шкідливі (солодощі, газовані напої).

Усе частіше в раціон входять продукти, що містять трансжири. Якщо їх їсти регулярно, змінюється структура клітинних мембран, що спричиняє порушення обміну речовин, захворювання нервової системи, серцево-судинної системи, печінки, підвищення рівня холестерину, ожиріння тощо.

Трансжири входять до складу таких продуктів: крекери, печиво, торти, пончики, картопля-фрі, майже всіх напівфабрикатів, фасованих, готових до вживання продуктів (чипсів, сухариків, горішків, попкорну, соусів, майонезів, більшості видів шоколаду й морозива, цукерок, вафель).

Понад один раз на тиждень підлітки вживають різні солодощі. Про це заявили 75,2 % опитаних, третина з них (35,5 %) — їдять солодке щодня в різному обсязі, особливо це стосується дівчат різного віку. Надмірне споживання цукру, може спричинити низку проблем зі здоров’ям.

Рекомендації щодо здорового харчування підлітків

  • Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо.
  • Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
  • Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся їсти молочні продукти 2–3 рази на день.
  • Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу.
  • Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.

Овочі, для прикладу, не містять великої кількості калорій (за винятком крохмальних — картоплі тощо), мають високий вміст харчових волокон, вітамінів, мінералів і біофлавоноїдів. Саме тому рекомендується вживати 4–5 порцій овочів на день, а також 2 порції фруктів на добу.

Здорове харчування також передбачає зменшення кількості солі та цукру в раціоні.

Рекомендована норма солі для дітей — не більше ніж 2 г на добу, а для підлітків — менш як 5 г. Щодо цукру, то добова норма для підлітків становить — не більше ніж 25 г на добу, враховуючи  доданий цукор (його виробник використовує, щоби покращити смак або продовжити термін зберігання харчових продуктів).

Пам’ятайте, що здоровий сніданок може покращити когнітивні функції дитини та її настрій. Мотивуйте дітей харчуватися здорово!

Print Friendly, PDF & Email