Новій системі громадського здоров’я бути!


06.09.2022р. Верховна Рада України 228 голосами прийняла Закон України «Про систему громадського здоров’я» (законопроект 4142).
Законопроект, на який мною особисто було витрачено дуже велику кількість часу.
Написання його розпочалось ще у 2016 році. 6 років дискусій, обговорень, критики, несприйняття, маніпуляцій, проплачених акцій і ,нарешті, маємо прийнятий Закон!
         Закон євроінтеграційний. Його реалізація ще більше інтегрує нас в європейський простір, а його виконання усіма нами дозволить збільшити нашу тривалість років активного життя і наблизити цей показник, знову ж таки, до європейського.
         Закон дерегуляторний. Кількість дозволів та висновків, які раніше повинен був отримувати бізнес для ведення своєї господарської діяльності зменшилося на 10.
         Закон системний. Нарешті, через вісім років після ліквідації санітарно-епідеміологічної служби, на законодавчому рівні врегульовано питання розподілення відповідних функцій між різними центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, власниками бізнесу та громадянами поза цими структурами. У кожного своя зона відповідальності за збереження однієї із визначальних цінностей – здоров’я.
За останні роки, напевно, ніхто не буде сперечатись, що до того, що Україні потрібна сучасна система реагування на загрози для здоров’я та протиепідемічного захисту. І саме вона передбачена цим Законом.
Також, Закон вперше вводить в обіг принцип «єдиного здоров’я», який дозволяє дивитися далеко за межі звичного поняття «охорони здоров’я» чи «медичної допомоги». Це постійна співпраця та взаємодія у галузі медицини, ветеринарії, безпеки харчових продуктів та питної води, захисту довкілля.
У системі громадського здоров’я, що працює за принципом «єдиного здоров’я», є місце та роль для кожного, і кожен несе свій внесок у збереження здоров’я та безпеку навколишнього середовища. І основне завдання Закону – встановити цей ключовий принцип та визначити функції та чіткий розподіл відповідальності для основних гравців.
Закон «Про систему громадського здоров’я» – це лише перший крок, за яким будуть слідувати десятки підзаконних актів, інструкцій, алгоритмів, навчання та практичне впровадження. Проте без його прийняття, як базового закону, що визначає основні засади для розбудови системи громадського здоров’я в Україні, ми були приречені і надалі брати здоров’я в борг у майбутніх поколінь. Але від сьогодні все зовсім інакше!
Дякую, народним депутатам, колегам, експертам та усім небайдужим і причетним!
Print Friendly, PDF & Email