Як поговорити з партнером про профілактику ВІЛ


Якщо ви не обговорюєте зі своїм сексуальним партнером ВІЛ-статус один одного або він не знає, чи має ВІЛ, почніть цю розмову вже зараз. Це захистить вас у майбутньому, адже у разі позитивного тесту на ВІЛ ви зможете якомога раніше розпочати антиретровірусну терапію та PrEP відповідно.
Хто входить до ключових груп ризику?
? партнер або партнерка людини, яка живе з ВІЛ;
? чоловіки, який мають секс з чоловіками;
? люди, які надають сексуальні послуги за винагороду;
? люди, які вживають наркотики (ін’єкційно);
? люди, які практикують ризиковану сексуальну поведінку.
Перелік ризиків доволі великий, тому для того, щоб зрозуміти, чи точно вам рекомендовано починати прийом PrEP, порадьтеся зі спеціалізованим лікарем у СНІД-центрі або кабінеті довіри.
Як почати цю розмову, щоб вона була максимально комфортною для вас обох? Нижче ви знайте кілька порад та фіксованих фраз, які можете взяти собі на озброєння.
⚡️ Коли ви плануєте таку розмову, потурбуйтеся про те, що ви та ваш партнер або партнерка були у гарному настрої, який передбачає готовність до діалогу. Не варто починати цю розмову перед самим сексом, навпаки — підберіть момент, коли ви доволі інтимні із партнером, щоб говорити про секс, але не настільки збуджені, щоб ним займатися.
⚡️ Запропонуйте партнеру або партнерці пройти тестування на ВІЛ та інші інфекції, що передаються статевим шляхом. Так ви зможете вчасно почати лікування у разі чого або ж просто зайвий раз пересвідчитися, що все гаразд.
Скажіть: «Я думаю, що перед тим, як переходити на наступний рівень, нам варто було б обом протестуватися на ВІЛ. Неважливо який результат чекатиме на нас, це правильно — піклуватися про здоров’я і безпеку один одного». Або ж: «Слухай, я проходив/ла тестування на ВІЛ рік тому, а ти? Можливо підемо разом?»
⚡️ Перед статевим актом нагадайте про використання презервативів. Ви ніколи не можете бути впевнені у партнері незалежно від того, як довго ви разом та який спільний досвід маєте. Проте ви завжди можете відповідати за власні дії. Тож завжди майте при собі кілька презервативів та користуйтеся ними.
Скажіть: «Давай говоримо про безпечний секс? Я б хотів/ла зазначити, що це принципова позиція — я завжди використовую презервативи. Як ти до цього ставишся?»
⚡️ Не приховуйте правду про своє здоров’я. Якщо ви маєте інфекції, що передаються статевим шляхом, зокрема ВІЛ, скажіть про це. Просіть вашого партнера або партнерку про аналогічну поведінку.
Наприклад, це може виглядати так: «Ти мені справді подобаєшся, і мені подобається у якому напрямі ми рухаємося, але перед тим як ми підемо далі я б хотів/ла дещо тобі розповісти. У мене ВІЛ. Я проходжу лікування і наразі рівень мого вірусного навантаження настільки низький, що я не зможу інфікувати тебе. Проте нам все одно варто користуватися презервативами».
Print Friendly, PDF & Email