Сексуальні послуги та ВІЛ


Люди, які надають сексуальні послуги за винагороду, мають у тринадцять разів вищий ризик інфікування ВІЛ, ніж люди, які не надають сексуальні послуги за винагороду. Статистика також стверджує, що приблизно кожна десята людина, яка живе з ВІЛ, у світі займається секс-роботою.
Отже, чому люди, які надають сексуальні послуги за винагороду, мають більший ризик інфікування ВІЛ?
♦️ Незахищений секс із багатьма партнерами. Ризик інфікування ВІЛ вищий, оскільки секс-працівники мають статеві контакти із певною кількістю людей, ВІЛ-статус яких зазвичай невідомий або не уточнюється. Також попри усе клієнти можуть відмовлятися користуватися засобами бар’єрної контрацепції або ж приховувати свій ВІЛ-статус.
♦️ Насильство щодо секс-працівників також має місце. На жаль, трапляються випадки фізичного насильства та згвалтування, а незахищеність представників секс-роботи, замовчування інцидентів, складнощі із подачею юридичного позову тощо лише поглиблюють проблему. При згвалтуванні у переважній більшості випадків має місце незахищений секс із застосуванням фізичного примусу, а це призводить до появи мікротріщин та інших травм, які підвищують ризик інфікування ВІЛ.
Що робити?
? Намагайтеся використовувати презерватив щоразу при статевому акті. Бар’єрна контрацепція захищає від інфікування ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом, а також від небажаної вагітності, на 99% за умови правильного використання. Неурядові організації, які опікуються ключовими групами ризику, забезпечують безкоштовними засобами контрацепції.
? Приймайте PrEP — антиретровірусні препарати для зниження ризику інфікування ВІЛ. PrEP є додатковим до бар’єрної контрацепції методом профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. Разом із презервативами людина, яка приймає PrEP, має понад 99% захисту від передавання ВІЛ статевим шляхом.
? Регулярно тестуйтеся. Пройдіть обстеження на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом, проходьте регулярно тестування на ВІЛ. Проконсультуйтеся із лікарем щодо планування обстеження і дотримуйтеся графіку візитів.
? Приймайте постконтактну профілактику ВІЛ, якщо небезпечна ситуація таки сталася. Терапію необхідно розпочати якомога швидше протягом перших годин та не пізніше 72 годин після контакту. Зазвичай курс постконтактної профілактики ВІЛ триває 28 днів. Протягом усього цього періоду використовуйте бар’єрну контрацепцію із вашими партнерами.
Print Friendly, PDF & Email