НОВИЙ МЕТОД ДОКОНТАКТНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ ВІЛ. В УКРАЇНІ МОЖЕ З’ЯВИТИСЯ МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ДКП ІН’ЄКЦІЙНО


У світі з’явився новий метод доконтактної профілактики вірусу імунодефіциту людини (далі — ДКП) — за допомогою використання ін’єкційного препарату тривалої дії. Відповідні настанови розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (далі — ВООЗ).

Ідеться про ін’єкційний каботегравір тривалої дії (далі — CAB-LA). Це інгібітор перенесення ланцюга інтегрази. Його призначають людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. Каботегравір вводиться внутрішньом’язово з інтервалом у чотири тижні для перших двох ін’єкцій та в подальшому кожні вісім тижнів.

Така форма ДКП ВІЛ-іфекції є безпечною та комфортною для пацієнтів.

У 2021 році ВООЗ отримано підтвердження ефективності CAB-LA в рамках двох рандомізованих контрольованих випробувань III фази. Уже в грудні 2021 року Управління продовольства й медикаментів США схвалило CAB-LA для використання в Сполучених Штатах Америки.

Багато країн теж виявили інтерес до CAB-LA як потенційного додаткового засобу профілактики для людей з істотним ризиком інфікування ВІЛ. Україна — не виняток. Наразі ведуться перемовини щодо пілотного впровадження можливості використання CAB-LA з метою комбінованої профілактики ВІЛ-інфекції в Україні.

Переваги ін’єкційної ДКП у тому, що вона дає можливість спростити схему прийому препарату, адже схема пероральної ДКП вимагає щоденного прийому або прийому за потребою необхідного дозування, а відповідно в пацієнтів могли виникати з цим труднощі. Ін’єкційна ДКП може бути комфортнішою для людей, які прагнуть свободи дій та нечастого прийому препаратів.

До того ж, поява додаткових варіантів ДКП може підвищити рівень і ефективність її використання та рівень профілактики ВІЛ-інфекції загалом, адже дає змогу людям обрати той метод, який їм підходить краще.

Нагадаємо, з вересня 2015 року ВООЗ рекомендує пероральну ДКП — як додатковий до бар’єрного захисту метод профілактики ВІЛ-інфекції для людей, які мають високий ризик інфікування. В Україні її впроваджують з 2017 року. Отримати ДКП можна в кабінетах довіри, СНІД-центрах або в партнерських організаціях. Деталі можна дізнатися на гарячій лінії з питань ВІЛ/СНІД 0–800–500–451 та за посиланням prep.phc.org.ua.

Більше про профілактику ВІЛ: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/profilaktika-vilsnidu

Print Friendly, PDF & Email