Інтерв’ю телеканалу “Відкритий” з питання “Якість води водоймищ у Дніпропетровській області та профілактика інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом”


На запитання кореспондента телеканалу “Відкритий” відповідали провідні фахівці ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”:

Так, завідувач відділення ОНІ відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Галина  Шамичкова розповіла, що найбільш розповсюдженими інфекційними захворюваннями, які передаються водним шляхом є кишкові інфекції такі як: ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші.

  У 2022 році випадків захворюваннями кишковими інфекціями, які були пов’язані з користуванням водоймищами серед населення Дніпропетровської області не зареєстровано.  Разом з тим в області вже зареєстровано 2 випадки лептоспірозу, які також передається водним шляхом.

Теплий період року – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик захворіти кишковими інфекціями в теплий період року пояснюється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножуються у воді та харчових продуктах. Більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми.

Крім того,  особливу небезпеку становлять збудники лептоспірозу, які тривалий час зберігаються у водоймищах  при більш низьких температурах. Хворі тварини  та гризуни забруднюють водоймища своїми виділеннями.

У серпні – вересні посилюється вживання води, що приводить до активізації водного фактору – люди починають господарську діяльність на дачах, організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для дотримання правил особистої гігієни, купаються в водоймах, вживають продукти, які не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, салати, напої). Крім того при лептоспірозі інфекція передається водним шляхом через ушкоджені шкірні покрови та через неушкоджені слизові оболонки.

Зараження відбувається, як правило, при вживанні води та харчових продуктів, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми або через забруднені руки. Проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із організму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного середовища.

Лікар з комунальної  гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб  Світлана   Чубукова розповіла, що ДУ «Дніпропетровський  обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я  України » в порядку соціально – гігієнічного моніторингу  в літній період на території області здійснює лабораторні дослідження води водоймищ в місцях масового відпочинку населення, в тому числі стихійних. Моніторингові дослідження проводяться  відповідно до річних планів, узгоджених з органами місцевої влади.

Лабораторні дослідження здійснюються за фізико- хімічними та мікробіологічними показниками, значення  яких регламентуються Гігієнічними нормативами якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько- побутових та інших потреб населення, затверджених наказом МОЗ України  № 721 від 02.05.2022  року.

На хімічний склад води можуть впливати багато   факторів: ґрунти, живі організми, діяльність людини, клімат, рельєф, водний режим, рослинність, гідродинамічні умови, тощо.

Основні фізико- хімічні показники, які досліджуються – це органолептичні, мінеральний склад, БСК та ХСК ( біологічне  та  біохімічне споживання кисню). За результатами багаторічних досліджень води поверхневих водойм нашої області в літній період періодично спостерігається перевищення нормативів за мінеральним складом, БСК та ХСК, але значення цих фізико- хімічних показників є сталими для регіону і без аномальних   змін.

Фізико- хімічні показники характеризують  загальний стан водоймища   і безпосередньо не впливають на стан здоров’я та захворюваність населення,  якщо якість води за мікробіологічними  показниками   відповідають встановленим нормативам.

Завідувач бактеріологічної лабораторії   Ірина Бєлова  розповіла журналісту, що  бактеріологічна лабораторія нашого Центу – лабораторія обласного рівня, до складу якої входять мікробіологічні лабораторії відокремлених структурних підрозділів Установи. Лабораторія акредитована відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 170025 :2019 та  ДСТУ ISO/IEC 15189:2015.

    Це свідчить про компетентність фахівців на право проведення досліджень практично на всіх напрямках мікробіології, в тому числі дослідження води  поверхневих водоймищ. Дослідження  води  поверхневих водоймищ проводиться на відповідність нормативним документам на індекс ЛКП (лактозо позитивні кишкові палички) та патогенні ентеробактерії.

 Індекс ЛКП – є продуктом життєдіяльності живих мікроорганізмів і тому присутній  майже у всіх об’єктах зовнішнього середовища в т.ч води  поверхневих водоймищ.  Літній період 2022 року  характеризується як спекотний. При такій ситуації у водоймах зменшуються об’єми води, припиняється її обмін, вона   набуває  характер “стоячої”. Температура води  підвищується,  починається  активний  ріст  мікроорганізмів, які завжди присутні   у природній воді. Перевищення нормативних показників води поверхневих водоймищ небезпечно взагалі,а  також може визвати різні  роди алергій, дерматитів та інфекційних захворювань кишкової групи.

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:

– для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованими пляжами, не ковтайте воду;

– якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої; не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду;

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково потрібно обдати окропом;

– дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідин громадського транспорту, туалетів

– у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчого закладу охорони здоров’я.

 

Print Friendly, PDF & Email