Чому лікування ВІЛ не можна переривати


Через стигматизацію теми ВІЛ-інфекції люди, які живуть із ВІЛ, можуть бути переконані, що їхні тіла небезпечні. Це може жахливо пригнічувати, особливо якщо в житті вони стикаються із соціальним та сексуальним відторгненням через свій позитивний статус.
Антиретровірусна терапія (АРТ) — прийом антиретровірусних препаратів, які покликані пригнічувати розмноження ВІЛ в організмі людини, зменшувати рівень вірусного навантаження та відновлювати функцію імунної системи. Детальніше про АРТ за посиланням https://arv.phc.org.ua
АРТ та зниження рівня вірусного навантаження дають змогу позбутися цього відчуття приреченості через нібито загрозу власного тіла. АРТ повертає відчуття безпеки, прибирає страхи інфікувати і дарує купу митей життя, яких може інколи так бракувати: побачення, кохання, одруження, народження дитини тощо. Як це працює?
Людина, яка живе з ВІЛ, щодня приблизно в один і той самий час приймає ліки, які пригнічуватимуть вірус імунодефіциту в її організмі — зупинятимуть його розмноження. Прийом АРТ пожиттєвий, прийом препаратів переривати не можна. Адже щойно змінюється режим прийому ліків, вірус може пристосуватися до них та стати стійким до антиретровірусних препаратів.
Вже за кілька місяців після початку лікування рівень вірусного навантаження становитиме менше 40 копій РНК/мл, що робить ВІЛ невизначуваним (не визначатиметься тестом) і безпечним як для самої інфікованої людини, так і для її оточення.
Покрокова інструкція для тих, хто живе з ВІЛ і розпочинає АРТ:
❗ Якщо ви не знаєте про свій статус чи підозрюєте, що можете бути в групі ризику або інфікувалися вірусом імонодефіциту, протестуйтеся на антитіла до ВІЛ.
Тестування безкоштовне і анонімне. Його можна пройти у сімейного лікаря, в кабінеті довіри або в центрі СНІДу. Також у вашому населеному пункті можуть бути мобільні пункти для тестування.
❗ Якщо у вас позитивний результат тесту на антитіла до ВІЛ, вам необхідно буде підтвердити наявність вірусу в організмі. Це можна зробити в кабінеті довіри або центрах СНІДу.
Уся інформація про ваш стан здоров’я конфіденційна та закодована. За її розголошення медичні працівники можуть понести кримінальну відповідальність із подальшою забороною на медичну практику.
❗ Наступний крок (призначають за необхідності) — аналіз крові, щоб визначити, наскільки знижено імунітет і чи є у вас супутні захворювання.
За новими рекомендаціями початок АРВ-терапії можливий (і часто практикується) без додаткових аналізів. Лікар може призначити їх лише за необхідності.
Разом з лікарем ви обговорюєте план лікування, і він призначає вам курс залежно від ваших результатів. Разом з АРВ-терапією ви можете ще якийсь час вживати додаткові ліки, що знижують ризик розвитку супутніх захворювань.
❗ Ви отримуєте комплекс АРВ-препаратів на перший місяць та офіційно розпочинаєте АРВ-терапію.
Ліки необхідно приймати щодня приблизно в один зручний для вас час. Дуже важливо не пропускати час прийому ліків — вірус може пристосуватися до компонентів препарату і стати невразливим до них.
❗ Наступна порція ліків — на три місяці, і так пожиттєво. Розмір порцій може варіюватися залежно від наявності препаратів і вашої прихильності до лікування.
АРВ-терапія триває, а ви контролюєте вірус у своєму організмі лиш однією таблеткою на день і маєте повноцінне життя.
Будь-який спосіб профілактики ВІЛ є ефективним. Не забувайте регулярно тестуватися на ВІЛ та не бійтеся розпочати із вашим партнером розмову про ВІЛ-статус. Це може врятувати ваше життя та здоров’я!
Print Friendly, PDF & Email