Брифінг в Дніпропетровській ОВА з питань «Епідситуація щодо стану інфекційної захворюваності у Дніпропетровській області. Ризики поширення та необхідність отримання профілактичних щеплень, у т.ч. від COVID-19»


Спеціалісти ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» 25.08.2022 прийняли участь у  брифінгу в Дніпропетровській ОВА з питань «Епідситуація щодо стану інфекційної захворюваності у Дніпропетровській області. Ризики поширення  та необхідність отримання профілактичних щеплень, у т.ч. від COVID-19».

У брифінгу взяли участь: завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Шамичкова Галина та лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Портних Валентина.

Шамичкова Галина зазначила, що в Дніпропетровській області за 24.08.2022р. спалахи інфекційних хвороб, випадки холери та підозр на холеру не зареєстровано. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2022р. №928 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» в Україні карантин у зв’язку з коронавірусною хворобою COVID-19 подовжено до 31 грудня 2022р. 

За 23.08.2022р. зареєстровано 79 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Також за останню добу в Дніпропетровській області: одужали – 64 особи; летальних випадків – 0, проведено тестувань – 389, у т. ч. методами ПЛР – 180, ІФА – 209.

З початку пандемії в Дніпропетровській області: зареєстровано 320 399 випадків захворювання на COVID-19; одужали – 310 035 осіб; летальних випадків – 9 907; проведено тестувань –1 557 815, у т. ч. ПЛР – 1 003 472, ІФА – 554 343.

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з фахівцями закладів охорони здоров’я проводиться щоденна робота з виявлення та організації медичного та епідеміологічного спостереження за особами, які перебували у контакті з хворими на COVID-19 –  за минулу добу виявлено 67 контактних осіб.

Щодо епідситуації з лептоспірозу за 7 місяців в Україні зареєстрували 47  випадки, зокрема,   з них 28 у червні-та  липні 2022 року(60 %). За той же період 2021 року по Україні зареєстровано  39 випадків.

У Дніпропетровській області за 7 місяців 2022 року зареєстровано 1 випадок лептоспірозу, за той же період 2021 року випадки не реєструвались.

Зареєстровано також зростання захворюваності на туберкульоз органів дихання серед населення Дніпропетровської області та в цілому  по Україні.

«Загалом із початку року понад 700 людей звернулися до медзакладів області з приводу укусів кліщами. Останнім часом кількість таких випадків дещо зменшилася. Адже кліщі полюбляють вологе повітря і більш низьку температуру. Проте все одно слід берегтися. Комахи можуть бути заражені і при укусі передати інфекцію», – зазначила наприкінці виступу Галина Шамичкова.

Про необхідність отримання профілактичних щеплень, у тому числі від COVID-19 розповіла  лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Портних Валентина.

Вона зазначила, що основними цілями імунопрофілактики є збереження здоров’я населення через зниження рівня захворюваності, смертності та інвалідності від інфекційних хвороб, формування колективного імунітету та зниження витрат системи охорони здоров’я на лікування інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики.

Імунопрофілактика існує більше 200 років. За цей час людство нічого більш ефективного у боротьбі з інфекційними хворобами не винайшло.

Спікер наголосила, що завдяки проведенню масової імунізації в нашій країні  реєструється спорадична захворюваність на дифтерію та правець, в десятки разів знижена захворюваність на кашлюк, кір, краснуху, перервана у світі передача дикого вірусу поліомієліту  (ендемічні з поліомієліту залишаються тільки 2 країни: Афганістан та Пакистан).

Яскравим прикладом  ефективності вакцинації є ліквідація у світі натуральної віспи (1979 рік).

Після впровадження вакцинації проти COVID-19 спостерігається значне зниження захворюваності та смертності.

Щороку завдяки заходам з імунопрофілактики вдається врятувати від 2 до 3 млн. дітей у всьому світі та запобігти настанню 1,5 млн. летальних випадків від інфекційних хвороб.

На сьогодні  у світі розроблено вакцини, за допомогою яких можна запобігти понад 20 інфекційних хвороб.

В Україні Календар щеплень найбільше адаптований до календаря щеплень США та європейських країн. Згідно Календаря щеплень регламентовано проведення вакцинації проти 10 інфекційних захворювань (щеплення за віком): проти туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції, вірусного гепатиту В.

Також Календарем щеплень передбачено проведення:

– рекомендованих щеплень: проти вітряної віспи, грипу, ВГА, пневмококової, менінгококової,  папіломавірусної, ротавірусної інфекції та інших захворювань, для імунопрофілактики яких існують вакцини, зареєстровані в Україні;

– щеплення, які проводяться на ендемічних і ензоотичних територіях та за епідемічними показаннями.

Всі щеплення за віком проводяться безкоштовно за рахунок вакцин, закуплених за кошти Державного бюджету або ж отриманими від Міжнародних організацій, рекомендовані та за епідемічними показаннями – вакцинами, придбаними за власні кошти, або ж за кошти державного чи місцевого бюджету.

Всі вакцини, які зареєстровані в нашій державі безпечні, сертифіковані та відповідають міжнародним стандартам.

На жаль, на фоні успіхів імунопрофілактики, коли  населення вже не бачить страшних епідемій, з’являються  сумніви в необхідності щеплень. На сьогодні на показники охоплення щепленнями впливає не тільки  недовіра до вакцинації,  а й бойові дії в результаті російської агресії, якими охоплено значну частину  території України та, як наслідок значна міграції населення.

Такий стан загрожує зростанню в країні хвороб, яких можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, адже інфекційні захворювання нікуди не зникають. Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню. Будь-яке переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

У нас в країні вже зареєстрований спалах поліомієліту, досить висока ймовірність спалаху кору.

Наприкінці виступу лікар-епідеміолог звернулась до всіх мешканців Дніпропетровщини –  не зволікати та звертатись до сімейного лікаря для проведення чергового щеплення. Зазначила, що внутрішньо переміщені особи можуть звернутись в заклад охорони здоров’я, який територіально розташований за місцем їх тимчасового проживання. “Ви можете отримати як чергове щеплення за віком, так і вакцинацію та бустерну дозу проти COVID-19,  вакцинувати додатково дітей віком до 6 років проти поліомієліту”- сказала Портних Валентина.

 

Print Friendly, PDF & Email