ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ


Сьогодні, 26.08.2022р. у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ».

У прес-конференції взяла участь лікар з гігієни харчування  ВЕНПНХ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Курбатова Наталія.

Свій виступ вона розпочала зі статистики: за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами – 6 дорослих людей – зареєстрували у Вінницькій області. У Чернігівській області зареєстрували 3 осередки, постраждали 5 дорослих. У Чернівецькій області – 1 осередок, постраждали 3 дорослих. У Рівненській області -2 осередки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина. У Сумській області в 1 осередку отруєння дикорослими грибами постраждала 1 доросла людина.

У Дніпропетровський області отруєння дикорослими грибами у поточному році не реєструвалися. В минулому році на території області зареєстровано отруєнь отрутами грибів: 4 випадка з 4-ма потерпілими, з них 1 дитина; всі випадки у побуті; 1 дитина померла.

Непоодинокі випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються в Україні попри заборону відвідування лісів, адже бойові дії охопили близько 600 тисяч гектарів лісових земель. Зокрема, сувора заборона стосується Сумської, Чернігівської, Рівненської областей, де випадки реєструвалися.

Чому відбувається отруєння грибами.

Найчастіше отруєння трапляються з причин зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.

Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб –  залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути  запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку допомогу”.

До приїзду лікаря потерпілому необхідно надати першу допомогу. Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв, адже їх дослідження може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Що робити при отруєнні грибами.

  • Пийте багато рідини (підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно- сольовий баланс та вивести токсини.
  • Терміново телефонуйте до швидкої — загальний номер 103.
  • Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу: це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
  • Промийте шлунок чистою водою.
  • Дотримуйтеся постільного режиму

 

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у спеціалізованих лікувальних установах, методи лікування при отруєнні грибами залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

Отруйні гриби

  • Отруйними вважаються гриби, плодові тіла яких містять органічні речовини, що можуть завдати шкоду людині у випадку вживання таких грибів у їжу.
  • Отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть з летальним кінцем.
  • Зараз проінформуюлише про найнебезпечніші та найрозповсюдженіші види. Але єще інші види грибів, які трапляються не так часто, проте можуть завдати шкоди здоров’ю у разі вживання.


  • Отже нагадуємо ще раз, що збирати потрібно лише добре знайомі гриби і вдома необхідно перевіряти свій «врожай», щоб уникнути випадкового потрапляння в їжу отруйних грибів. Всі гриби, які викликають у вас підозру, потрібно викидати.

Смертельно отруйні гриби

Серед відомих фахівцям найнебезпечніших смертельно отруйних грибів на території України найчастіше трапляються мухомори, дрібні види грузликів, окремі види павутинників, дрібні види грибів-парасольок, волоконниця червоніюча, галерина облямована, строчок звичайний.

Смертельно отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть з летальним кінцем.

Так мухомор зелений або Бліда поганка  — надзвичайно отруйний гриб родини мухоморових. Бліда поганка вважається найнебезпечнішим з існуючих у наших широтах грибів. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може завдати непоправної шкоди здоров’ю людини. Гриб вражає печінку і нирки, при цьому симптоми отруєння проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти.

Умовно їстівні гриби

Є багато видів грибів, плодові тіла яких містять небезпечні для здоров’я людей речовини, однак при попередній обробці ці сполуки руйнуються або ж переходять у розчин, наприклад, при попередньому відварюванні. Є види з пекучо-їдкими плодовими тілами, однак неприємних пекучих речовин можна позбутись за допомогою вимочування.

Отруйні або ж неїстівні у свіжому стані гриби, що стають добрими їстівними після спеціальної попередньої підготовки, називають умовно їстівними.

Ми споживаємо доволі багато таких видів, навіть не здогадуючись, що вони умовно їстівні, наприклад, Польський гриб.

Також доволі популярні серед грибників: сироїжки, зморшки, опеньок осінній. 

Наприкінці виступу спікер дала добру пораду для любителів салатів з сирими грибами: “Не експериментуйте з видами, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби”.

Лікар-гігієніст  вкотре звернулась до жителів області  з переконливим попередженням про небезпечність збору та вживання в їжу дикорослих грибів!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email