Психолог, психіатр, психотерапевт – яка між ними різниця?


Дуже часто люди вживають слова «психолог», «психіатр» і «психотерапевт» як синоніми. Між ними є дещо спільне – кожен із цих спеціалістів працює з людьми, які мають проблеми психічного здоров’я, або хочуть їх попередити чи краще зрозуміти себе. Проте між освітою, методами і способами взаємодії цих спеціалістів із тими, хто до них звертається, – велика різниця.

По-перше, психіатр завжди має вищу медичну освіту. Психолог не завжди. Із першого пункту виходить наступна відмінність – психіатр, на відміну від психолога, який працює зі станами й розладами психіки, може призначати лікарські препарати. Психіатр також може скеровувати на додаткові дослідження, здійснювати загальний медичний догляд, у т.ч. спостерігати за впливом ліків на стан пацієнта, але водночас – застосовувати психотерапевтичні методи (наприклад, раціональну чи когнітивно-поведінкову, чи іншу терапію).

Психіатр займається патологіями: діагностує й здійснює експертизу психічних захворювань, визначає потрібні медикаменти, коригує лікування. Мета його роботи – зробити симптоми менш явними або усунути їх взагалі.

Психологи зосереджені на наданні психологічної допомоги із застосуванням доказових методів і підходів, які не передбачають призначення ліків.

За яких проявів варто звернутися до психіатра?

  • емоційні порушення, невротичні стани, у т.ч. після пережитого травматичного досвіду;
  • розлади настрою (апатія, депресивні розлади та ін.);
  • тривала тривога; панічні атаки, фобії;
  • тривалі розлади сну (безсоння, порушення засинання, короткочасний сон);
  • нав’язливі думки;
  • розлади харчової поведінки;
  • слухові або зорові галюцинації;
  • думки про завдання собі або іншим ушкоджень, суїцидальні думки тощо;
  • розлади поведінки; порушення спілкування з навколишніми;
  • залежності.

В Україні пацієнти з психіатричними розладами можуть отримувати безоплатну медичну допомогу. Навіть якщо через війну вони були змушені покинути свій дім і перемістилися в межах країни. Якщо пацієнт змінив місце проживання, він може отримувати амбулаторну психіатричну допомогу вже на новому місці. Для того, щоб отримати таку допомогу, потрібно:

1. Дізнатися адресу найближчого закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за необхідним переліком послуг. Зробити це можна у контакт-центрі за номером 16-77.

2. Зателефонувати до закладу, в який плануєте звернутися, та спитати, чи працює там психіатр. Записатися на прийом і звернутися до потрібного спеціаліста.

Направлення до психіатра не потрібне!

Безоплатними для пацієнтів є такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • складання індивідуального плану лікування і реабілітації — із залученням самого пацієнта або його законного представника;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів у динаміці;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.

Психолог – це спеціаліст, який не завжди є лікарем, проте має вищу гуманітарну освіту. Психолог спеціалізується на вивченні поведінкових та розумових процесів, на тому, як люди взаємодіють з навколишнім середовищем і з іншими людьми. Психологи допомагають впоратися з психологічними та міжособистісними проблемами, стресовими подіями, подолати залежності тощо.

Зверніться до психолога, якщо ви:

  • переживаєте травматичні події та зміни в житті;
  • втратили близьку людину;
  • схильні до тривожних очікувань;
  • маєте певні психологічні або міжособистісні проблеми;
  • для особистісного зростання.

Психотерапія – вузька спеціалізація, отже, психотерапевт – це зазвичай або лікар-психіатр, або лікар-психолог, які пройшли післядипломне навчання за фахом «Психотерапія». Психотерапевт може призначати медикаментозне лікування, але найчастіше використовує специфічні психотерапевтичні методи. До арсеналу психотерапевтичних методів відносяться: аутогенне тренування, гіпносуггестія, когнітивно-поведінкова психотерапія, психоаналіз, гештальт-терапія, сімейна психотерапія, арттерапія, позитивна психотерапія та ін.

Психотерапія може використовуватися як самостійно, так і у поєднанні з медикаментозною терапією. До психотерапевта варто звертатися, якщо ви маєте психічні та поведінкові розлади, обумовлені внутрішнім конфліктом чи зовнішніми чинниками.

До кого б ви не звернулися, варто розуміти, що дбати про психічне здоров’я – завжди на часі, це нормально, правильно і важливо. Там само, як важливо дбати про здоров’я зубів, серця чи щитоподібної залози. Піклуйтеся про себе і вчасно звертайтеся по допомогу.

Матеріал розроблений в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською, що впроваджується Міністерством охорони здоров’я України разом із партнерами за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров’я.

     

Print Friendly, PDF & Email