Цистит, що робити?


Умови війни для багатьох асоційовані з переохолодженням, зайвою вологістю та не завжди належними можливостями для особистої гігієни. А ці фактори зокрема можуть спричиняти скарги на здоров’я сечостатевої системи.

У цьому сенсі людей може непокоїти:

  • дискомфорт, печіння, біль під час сечовипускання;
  • неприємні відчуття внизу живота над лобком;
  • підвищення температури;
  • зміна кольору сечі тощо.

Перше, що варто запам’ятати: просте сидіння на холодній поверхні не провокує розвиток циститу чи пієлонефриту (запалення видільної системи нирок). Хоча значне переохолодження дійсно може стати поштовхом до розвитку патологічного процесу, якщо бактеріальна флора потрапила в сечовивідні шляхи.

Іншим важливим фактом є те, що зовсім не кожен випадок болючості при сечовипусканні необхідно лікувати антибіотиками. Якщо скарги обмежуються цим, і у вас немає підвищеної температури, сеча не змінила колір, то переважно достатньо простих заходів:

  • пити більше рідини;
  • при вираженому больовому синдромі застосувати парацетамол чи ібупрофен.

Ймовірно, симптоми пройдуть за кілька днів. Проте якщо стан продовжує погіршуватися, з’являється лихоманка та наростає біль у попереку, варто проконсультуватися з лікарем для призначення оптимальної терапії.

Окрім уникнення переохолоджень, профілактика циститу — це дотримання гігієни статевих органів. Інфекція полюбляє починатися знизу та підніматися сечовивідними шляхами, тому варто запобігати їй на самому початку.

         
Print Friendly, PDF & Email