Чого не можна робити, коли приймаєш антибіотики


Антибіотики — це суперзброя для боротьби з бактеріями. І як всяка суперзброя, вони мають побічні ефекти та повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівці з використання антибіотиків — лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно, можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.
Що найважливіше варто знати про антибіотики:
? Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
? Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
? Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не викорстовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.
? Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
? Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.
Пам’ятайте: коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря.
Більш детально про відповідальне вживання антибіотиків: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/instructions-for-use
Print Friendly, PDF & Email