8 серпня – Міжнародний день офтальмології!


Щорічно 8 серпня відзначається Міжнародний день офтальмології. Відзначення Дня офтальмології присвячене питанням збереження та відновлення зору.
Своє професійне свято «Міжнародний день офтальмології» лікарі офтальмологи почали відзначати з 2004 року. Датою проведення «Міжнародного дня офтальмології» стало 8 серпня – день народження знаменитого офтальмолога Святослава Федорова.
Ініціатива проведення «Міжнародного дня офтальмології» знайшла підтримку і в США, Греції, Угорщини, Італії, Венесуели, Чехії та інших країн.

Щиро вітаємо офтальмологів з їх професійним святом і бажаємо міцного здоров’я, великих успіхів у їх медичній практиці, сімейного тепла, затишку і щастя!

Сьогодні вже нікого не дивує можливість добре бачити без окулярів після втручань при високій короткозорості та далекозорості. Це стало реальністю завдяки лазерним технологіям, можливості заміни кришталика через точкові проколи за 15-20 хвилин. Сучасна офтальмологія може вирішувати проблеми, які ще 15-20 років тому вважались безнадійними. Розвиваються біотехнології, генна інженерія, застосовуються мікроімпланти.

В Україні, як і в усьому світі, потреба в офтальмологічній допомозі з року в рік зростає. Це зумовлено змінами в демографічній структурі суспільства. Зростання чисельності людей літнього та похилого віку вимагає відповідного спрямування діяльності лікарів-офтальмологів на профілактику вікових ускладнень та хвороб ока.

Оновні причини інвалідності по зору в Україні аналогічні зафіксованим в Європейському регіоні та більшості розвинених країн світу. В Україні серед первинних інвалідів кожний п’ятий втратив зір внаслідок глаукоми. Близько третини сліпих та слабкозорих спостерігаються серед інвалідів з патологією сітківки. Інвалідність по зору є не лише медичною, але й вагомою соціально-економічною проблемою держави. З метою попередження виникнення, розвитку офтальмологічних захворювань і пов’язаної з ними інвалідності значна увага приділяється профілактичній складовій.

Симптомами, характерними для багатьох офтальмологічних захворювань є сльозотеча, почервоніння очей, зниження гостроти зору, косоокість, поява в полі зору темних плям або спалахів.

Важливо хоча б раз на рік проходити обстеження у офтальмолога. Оскільки лікування, розпочате на початкових стадіях, дозволяє уповільнити прогресування хвороби та зберегти зір.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 08.5.jpg

Дотримуючись простих правил, можна зберегти ваші очі здоровими якомога довше:

  • регулярно проходьте огляд в офтальмолога, особливо якщо спостерігаєте зниження гостроти зору;
  • дотримуйтесь здорового способу життя: відмовтеся від куріння (тютюновий дим погіршує зір, сприяє синдрому сухого ока), займіться спортом; зменште споживання алкоголю, адже він зневоднює організм, а великі дози взагалі можуть стати причиною токсичної амбліопії – суттєвого погіршення зору.
  • стежте за своїм харчуванням та вагою, оскільки ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету, що може призвести до таких ускладнень як діабетична ретинопатія, глаукома та катаракта;
  • подбайте, щоб у вашому раціоні були корисні для зору зелень та риба (джерело Омега-3);
  • не забувайте про якісні сонцезахисні окуляри, щоб захистити свої очі від шкідливого впливу УФ-променів, які можуть пошкодити рогівку та сприяти розвитку катаракти;
  • слідкуйте за режимом зорового навантаження, відволікайтеся від ґаджетів, давайте очам відпочити;
  • пам’ятайте про правила гігієни, коли ви користуєтеся окулярами чи контактними лінзами.

З початком повномасштабної війни питання збереження зору постало ще гостріше через тривале перебування людей у погано освітлених укриттях й через відключення світла під час опалювального сезону.

 ЦГЗ зібрав комплекс вправ гімнастики для очей, які підтримають здоров’я ваших органів зору:

1. Швидко покліпайте, заплющте очі й посидьте так, повільно рахуючи до 5. Повторюйте вправу 4-5 разів.

2. Проробіть по 3-4 кругових рухи очима праворуч, стільки ж – ліворуч. Потім розслабте очні м’язи, подивіться вдалечінь, рахуючи до 6. Так повторіть двічі.

3. Витягніть праву руку вперед й стежте лише очима за повільними рухами вказівного пальця витягнутої руки вліво і вправо, вгору і вниз. Повторіть 4-5 разів.

4. Виконуйте регулярно вправу “20-20-20”: кожні 20 хвилин дивіться на 20 м удалечінь протягом 20 секунд. Це допоможе зняти напругу з очей, заявляють офтальмологи.

Пам’ятайте, що  80% випадкам порушень зору можливо запобігти або вилікувати їх, варто лише регулярно проходити огляд у лікаря-офтальмолога, який допоможе не допустити ускладнень.

Читайте також: 

Які безкоштовні обстеження можна пройти у сімейного лікаря: перелік

Захворювання органів зору

 

Print Friendly, PDF & Email