Прес-конференція спеціаліста ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на телеканалі «Відкритий» щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби  COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


05.08.2022р. завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» Кісельов Денис прийняв участь у прес-конференції на телеканалі «Відкритий» 

Основними темами виступу були : епідемічна ситуація з коронавірусної хвороби  COVID-19   у Дніпропетровській області; циркуляція штаму коронавірусу Омікрон та його нового різновиду в Україні; профілактика COVID-19.

Ведучій телеканалу «Відкритий» Анні Гребенчук Денис Кісельов розповів наступне: за даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останній тиждень (25-31.08.2022р.) зареєстровано 89 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 – у порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 19%.

Випадки захворювання зареєстровані практично в усіх великих містах області, в тому числі містах Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське, Нікополь, Павлоград, Жовті Води та інших. Також випадки реєструвались в сільських районах області.

Спікер зауважив, що останнім часом тенденція до зростання захворюваності відмічається по всій Україні – за даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» захворюваність в Україні за тиждень (25-31.08.2022р.) зросла на 32%.

Летальні випадки за останній тиждень в області не зареєстровані, на попередньому тижні – 3 летальних випадки. Це хворі, які мали супутні хронічні захворювання.

За даними Міністерства охорони здоров’я України  (https://moz.gov.ua/article/news/v-ukraini-vijavili-novij-riznovid-shtamu-omikron-%e2%80%93-pidtip-va5) в Україні циркулював штам коронавірусу Омікрон, а саме його різновиди: ВА.1 та ВА.2.  Крім того, в Україні виявлено новий різновид штаму Омікрон – ВА.5 (у 7 хворих в Чернівецькій області). Цій різновид домінує на теперішній час в Сполучених Штатах Америки, Великобританії та розповсюджується в країнах Європейського Союзу.

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» регулярно направляє зразки біоматеріалу в лабораторію ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для проведення секвенування. За результатами цих досліджень у одного хворого виявлено різновид штаму Омікрон – ВА.2, який циркулює і в інших регіонах України. Серед хворих Дніпропетровської області новий різновид штаму Омікрон – ВА.5 не виявлявся.  Очікуються результати дослідження інших зразків.

На теперішній час пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 у світі триває. В Україні триває карантин.

В Дніпропетровській області з початку пандемії, зареєстровано більш 319 тисяч випадків коронавірусної хвороби, одужали більш 309 тисяч випадків і на жаль зареєстровано більш 9 тисяч летальних випадків (цифра наближається до 10 тисяч). В області залишається майже 200 активних випадків. Чергова хвиля підйому захворюваності на коронавірусну  хворобу COVID-19 може розпочатися вже в осені. Для проведення тестувань на COVID-19 Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» забезпечена необхідними тест системами (для ПЛР-досліджень) та розхідним матеріалом.

Спікер нагадав, що єдиний найбільш ефективний засіб профілактики коронавірусної хвороби на сьогодні – це вакцинація. В Дніпропетровській області працюють пункти та центри вакцинації. Хто вже отримав два щеплення, необхідно отримати бустерну дозу. Закликаємо всіх громадян звернутись в найближчі до Вас центри або пункти вакцинації та  зробити відповідні щеплення від корона вірусної хвороби COVID-19.

Друга бустерна доза в Україні рекомендована щонайменше через 4 місяці після першої бустерної дози для таких груп населення (https://phc.org.ua/news/v-ukraini-dozvolili-drugu-busternu-dozu-vid-covid-19-lyudyam-60-ta-lyudyam-iz-khronichnimi):

– люди віком понад 60 років,

– люди, які проживають у закладах догляджу за літніми людьми,

– люди з інвалідністю,

– люди з імуносупресіїю,

– люди 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19,

– люди 18-59 років із чисельними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19

Громадянам, які захворіли та мають підвищення температури тіла, нежить, кашель та інші розлади здоров’я необхідно звернутись за медичною допомогою. Лікар  призначить відповідне обстеження, тестування на COVID-19 та лікування.

Серед неспецифічних засобів захисту, залишаються: дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання атисептиків), використання засобів індивідуального захисту (маски), дотримання фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів).

Print Friendly, PDF & Email