Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 29.07.2022р. по 04.08.2022р.


На території Дніпропетровської області за звітний тиждень зареєстровано 105 випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 3,3) проти 97 (інтенсивний показник на 100 тис. 3,1) за попередній тиждень (зростання на 6%)

Всього з початку епідемії (станом на ранок 05.08.22р.) в області зареєстровано 319746 лабораторно підтверджених випадків. Показник захворюваності на COVID-19 складає 10187,1 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку епідемії питома вага дорослого населення  – 92,9%, дітей до 17 років – 7,1%.

З початку епідемії померло 9903 людей з лабораторно підтвердженим захворюванням на СOVID-19. Всього одужали з початку епідемії 309 629 пацієнтів.

За даними епідеміологічного моніторингу сумарно з приводу ГРВІ (у тому числі підозр на COVID-19) до закладів охорони здоров’я області звернулося 2307 осіб (інтенсивний показник на 100 тис. 73,50), що на 9% більше попереднього тижня. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 34%. До закладів охорони здоров’я з приводу ГРВІ госпіталізовано 126 хворих (у т.ч. 94 дитини), що нижче попереднього тижня на 18%.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області, порівняно з попереднім тижнем, знизилась на 5%. Всього зареєстровано 132 випадки ГКІ (показник захворюваності по області на 100 тисяч населення 4,21) проти 139 випадків (інт.пок. 4,4). Питома вага дітей до 17 років – 64% (84 випадки).

На поточному тижні зареєстровано 3 випадки вірусного гепатиту (інт.пок. 0,1) проти 4 випадків (інт.пок. 0,13) на  попередньому тижні.

Спалахів інфекційних хвороб, випадків холери та підозр на холеру не зареєстровано.

Протягом звітного тижня реєструються випадки сезонних інфекційних, спільних для людей та тварин хвороб, таких як лептоспіроз.

Продовжується робота по моніторингу стану охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з метою реагування на спалах поліомієліту в Україні – за даними програми ЕСОЗ в Дніпропетровській області щеплено 6894 дітей.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022р. здійснює заходи:

  • на особливому контролі щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та епідеміями, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я в межах повноважень; на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кам’янське, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського району у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (12 мкР/год).

Підготовлені та розміщені на офіційному веб-сайті та сторінці Facebook ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» актуальні інформаційні матеріали з питань епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних та не інфекційних хвороб (щодо санітарно-епідемічної ситуації в Дніпропетровській області; щодо результатів моніторингових досліджень навколишнього середовища; щодо результатів дослідження на холеру людей та проб довкілля, щодо профілактики правця та інші матеріали з питань профілактики інфекційних та не інфекційних хвороб та їх профілактики).

За період з 29.07 по 04.08.2022р. в закладах охорони здоров’я обстежено на холеру 135 хворий з симптомами гострих кишкових інфекцій – результати негативні.

За звітний тиждень в ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» досліджено 54 проби об’єктів довкілля (у тому числі 21 проба води водоймищ та 33 проб стічної води) – в 6х пробах води водоймищ виділені вібріони не О1 групи, які не викликають захворювання на холеру (проби води з р.Кільчень в зоні відпочинку м. Підгороднє; р.Дніпро в районі пляжу КЗК «Парк культури та відпочинку Сагайдак»; р.Дніпро в районі спортбази на Мандриківській косі; р.Оріль в районі пляжу с.Чернетчина Магдалинівського району; р.Самара в районі пляжу ТОВ «Санаторій «Курорт Орлівщина» (с.Орлівщина); р.Самара в районі дитячого пляжу м.Новомосковськ.

 

Print Friendly, PDF & Email