Правець та його вакцинопрофілактика


За даним Європейського центру профілактики та контролю захворювань правець щороку спричиняє 213 – 293 тисячі смертей у всьому світі, також правець є причиною 5–7% усіх смертей новонароджених у всьому світі.

В Україні протягом останніх років щорічно реєструються випадки захворювань на правець. За 6 місяців 2022 року вже зареєстровано 5 випадків. Протягом 2021р. та 2020рр. зареєстровано 7 та 12 випадків відповідно. У Дніпропетровській області останні випадки зареєстровано у 2018 році  – 4 випадки, 2017 році – 2 випадки.

Правець – важка інфекційна хвороба з високою (60-80 %) летальністю – яка може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника (Clostridium tetani).

Ґрунт є основним резервуаром спор Clostridium tetani, але багато тварин, як травоїдних, так і всеїдних, переносять збудника у своєму кишківнику та виділяють спори з фекаліями.

Найвищий ризик захворіти на правець спостерігається серед дорослого невакцинованого або частково вакцинованого населення.

Симптоми правця: м’язові спазми; стиснення щелеп; болісна напруга у всьому тілі; проблеми з ковтанням; головний біль; лихоманка та надмірне потовиділення; зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття; неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм); ламкість кісток; ускладнення дихання тощо.

Правець простіше попередити, ніж лікувати, оскільки лікування правця навіть при використанні найсучасніших методів є надзвичайно важкою проблемою, при цьому більшість реконвалесцентів залишаються інвалідізованими.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 80% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація.

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка відповідно до Календаря щеплень проводять:  у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення).

Ревакцинація відбувається у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні десять років.

Для попередження виникнення правця у випадку травм необхідно проводити екстрену профілактику.

Якщо ви не пам’ятаєте, чи є у вас усі рутинні щеплення проти правця, обов’язково зробіть екстрене щеплення. Воно не завдасть  шкоди вашому здоров’ю, а допоможе попередити захворювання на правець, яке може бути смертельним.

Вакцина від правця безоплатна для дітей та дорослих. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Виконавець – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» Кузьменко Олена

Print Friendly, PDF & Email