Ботулізм, актуальність питання


За 6 місяців 2022 року від ботулізму постраждала 51 людина
Майже 50% від усіх випадків трапилося в червні поточного року — 21 отруєння ботулотоксином.
 Серед джерел ботулізму за ці пів року були:
  • риба річкова вʼялена та солена — 21;
  • домашні м’ясні консерви — 18;
  • консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
  • овочева консерва — 3;
  • риба морська вʼялена та солена — 2;
  • інші продукти мʼясного та рибного походження — 2;
  • грибна консерва — 1.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Закликаємо громадян ретельно перевіряти їжу, яку плануєте їсти самі та в компанії. Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви.

Якщо ви таки зʼїли щось з цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо це ботулізм.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

УВАГА! За перших проявів таких симптомів — негайно викличте швидку. Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.

Більше про ботулізм: https://bit.ly/3ot0Wwh
Print Friendly, PDF & Email