Черевний тиф та його профілактика


В Україні протягом останніх років щорічно реєструються поодинокі випадки захворювань на черевний тиф. За 6 місяців 2022 року зареєстровано один випадок. Також протягом 2021р., 2020 р., 2019 р зареєстровано по одному випадку захворювання у різних областях країни.

У Дніпропетровській області останній випадок було виявлено у 2013 році. Протягом попередніх років виявлялися спорадичні випадки захворювання на черевний тиф, загалом за період 2000-2013рр. в області перехворіли на черевний тиф 18 осіб.

Черевний тифгостре інфекційне захворювання, що спричиняється різними формами черевнотифозних бактерій (Salmonella typhi). Характеризується ураженням лімфатичного апарату кишечника, мезентеріальних лімфатичних вузлів, бактеріємією, клінічно проявляється загальною інтоксикацією, гарячкою, висипкою, тифозним статусом, можливими загостреннями і рецидивами, специфічними ускладненнями, тривалим бактеріоносійством.

Черевнотифозні бактерії здатні зберігати життєздатність у навколишньому середовищі до декількох місяців. Деякі харчові продукти (молоко, сир, м’ясо, фарш) є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Мікроорганізми легко переносять заморожування, а ось кип’ятіння та хімічні дезінфектанти діють на них згубно.

Резервуаром і джерелом черевного тифу є хвора людина і носій інфекції.  У разі формування хронічного носійства людина може виділяти збудника протягом усього життя, представляючи найбільшу епідеміологічну небезпеку для оточуючих. Особливо небезпечними є бактеріоносії‚ які працюють  на підприємствах громадського харчування‚ харчової промисловості‚ у закладах охорони здоров’я, дитячих установах.

Виділення збудника відбувається з сечею та калом. Шляхи зараження – водний‚ харчовий та контактно – побутовий.  Можливе передавання збудника через комах, які можуть бути механічними переносниками інфекції. Інфікування відбувається при вживанні води із забруднених фекаліями джерел, харчових продуктів, недостатньо оброблених термічно. Пік захворюваності відзначається в літньо-осінній період.

В період воєнного стану, при порушенні цілісності каналізаційних мереж, відсутності доступу до безпечних харчових продуктів та води, не виключається ризики щодо зараження збудником черевного тифу.  

Профілактика. У профілактиці черевного тифу важливе місце займають санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на забезпечення населення доброякісною питною водою, знешкодження стічних вод, контроль за об’єктами громадського харчування і торгівлею харчовими продуктами.

Для громадян найважливішою умовою профілактики черевного тифу є дотримання особистої гігієни (насамперед, чистоти рук), захисту від інфікування продуктів, води, предметів побуту, дотримання умов приготування і зберігання їжі, виявлення бактеріоносіїв шляхом регулярних обстежень декретованих контингентів.

 

Виконавець – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» Кузьменко Олена

 

Print Friendly, PDF & Email