Хто повинен призначати антибіотики


«Прийде день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну», — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому.
      Відтоді відкрито або синтезовано сотні препаратів для лікування не тільки бактеріальних, але і грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій спричинених найпростішими та гельмінтами. З їхньою допомогою вдалося врятувати мільйони людських життів.
      Проте в медалі завжди є зворотна сторона — через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Усе через розвиток стійкості в бактерій, грибів, вірусів до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими.
      Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.
Це проблема світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, до яких можна віднести й нашу державу.
      Стійкість бактерій до антибіотиків — це явище закономірне. ☝️Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться. Наприклад, що частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього.
Власне, головна причина появи резистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу.
      Відповідальність лежить як на людях, які займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення. На жаль, трапляються і випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.
     Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. ? Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків, не займатися самолікуванням та поширити цю інформацію серед свого оточення.
Print Friendly, PDF & Email