10 корисних сезонних овочів


Війна змусила багатьох пережити стрес, відчути травматичний досвід переїздів та довготривалих поїздок у чужі міста та країни. В таких умовах налагодити здорове харчування — завдання не з легких.
Проте збалансована їжа, багата вітамінами й мікроелементами, може зміцнити ваш організм. Також правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я.
☀ Літо в розпалі, а отже, час свіжих овочів і фруктів, які зараз доступніші і смачніші, ніж у будь-яку іншу пору року.
Ось 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково варто включити до вашого раціону ?
? Буряк
Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, але містить більше солодкого соку. Завдяки високому природному вмісту калію й нітросполук, буряк буде корисним для профілактики серцево-судинних захворювань і нормалізації тиску. Червоний пігмент буряків — беталаїн — має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних і шлунково-кишкових захворюваннях.
? Солодкий перець
Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, що має протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.
? Морква
Хоч морква доступна цілий рік, зараз вона особливо смачна. Морква не тільки джерело мікроелементів, а також має різні вітаміни. Зокрема, один із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами, які необхідні дітям і вагітним жінкам.
? Кукурудза
Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне — кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.
? Огірки
Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Ці овочі можуть зменшити відчуття голоду, втамувати спрагу та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами.
? Молода квасоля
Квасоля містить білки, вітаміни й мінеральі речовини. Саме квасоля є джерелом рослинного білка. Ви можете використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.
? Молода картопля
Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі. Готувати молоду картоплю можна навіть з добре вимитим лушпинням.
? Помідори
Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину — лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.
? Цибуля
Молода цибуля влітку доречна до будь-якої страви. Їй притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте зелені гілля та корінець цибулі до свіжої або термічно обробленої їжі.
? Баклажани
Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.
А ось тут є докладні поради про те, як налагодити здорове харчування в умовах війни: https://bit.ly/3G3drc8 

Print Friendly, PDF & Email