Гострі кишкові інфекції


Гострі кишкові інфекції — є найпоширенішими інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, предмети довкілля, з якими тісно контактує людина.
Найчастіше збудники знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. За перших проявів звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь 5 правил
1⃣ Підтримуйте чистоту. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.
2⃣ Відокремлюйте сиру їжу від готової. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це! Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мийте руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.
3⃣ Ретельно готуйте їжу. Їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Молоко необхідно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці.
Для різних продуктів необхідна різна температура, наприклад:
63°С — для цілих шматків яловичини, свинини, телятини й баранини;
71°С — для м’ясного фаршу з яловичини і свинини;
74°С — для всієї домашньої птиці, включно з курячим та індичим фаршем;
74°С — для страв із додаванням яєць;
63°С — для шинки;
63°С — для риби.
Єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа — використати харчовий термометр, оскільки її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.
4⃣ Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник — зачекайте, поки з неї перестане підніматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, можна поділити її на маленькі порції. Температура холодильника повинна бути +4°C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15°C.
Не розморожуйте продукти за кімнатної температури та у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури. Це необхідно робити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.
5⃣ Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.
На зображенні може бути: текст
Print Friendly, PDF & Email