Що таке харчове отруєння й що з ним робити?


Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків. Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.
Які продукти становлять ризик харчового отруєння?
Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках.
– особливо небезпечним є отруєння рибними продуктами;
– сире або недоварене м’ясо або птиця;
– непастеризовані молочні продукти;
– сирі молюски, риба, морепродукти;
– немиті фрукти та овочі.
Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і кілька. Зрозуміло, якщо вони вживали ті ж продукти.
Симптоми харчового отруєння:
– біль в животі;
– багаторазовий рідкий стілець, пронос;
– підвищення температури тіла;
– втрата апетиту;
– нудота;
– блювота, котра часто приносить полегшення;
– слабкість і втома.
– має місце темно-бордовий чи чорний стілець, або в калі значна домішка крові;
– блювота кров’ю;
– розлади дихання;
– сильний біль у животі або спазми в животі;
– двоїться в очах, паморочиться голова, порушена координація, управління м’язами;
– сильне зневоднення;
– проблеми з ковтанням;
– відчуття сильного серцебиття або перебоїв у роботі серця;
(причиною харчового отруєння з великою ймовірністю стала риба чи морепродукти)
Зневоднення – дуже серйозний розлад, який при отруєннях виникає внаслідок блювання і проносу.
Поради щодо запобігання харчових отруєнь:
Відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать не давайте їх дітям.
І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться. Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року.
– ретельно мийте фрукти й овочі;
– ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
– часто мийте руки й посуд;
– не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
– якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
– готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
– не використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минув;
– викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
– якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;
– не їжте гриби;
– не їжте м’які сири в разі слабкого імунітету;
– обдавайте всі фрукти й овочі окропом.
Print Friendly, PDF & Email