Холероподібні вібріони не 01 групи


Перші повідомлення про виділення холерних вібріонів не О1 групи від хворих на гострі кишкові інфекції та з проб води з’явилися у 1884 р. Раніше ці мікроорганізми називали водними, холероподібними вібріонами, пізніше НАГ- вібріонами (неаглютинуючими). Відповідно до Міжнародної класифікації НАГ-вібріони віднесені до холерних вібріонів не О1 серологічної групи. Відомо понад 155 груп, з яких близько 40 в тій чи іншій мірі патогенні для людини.

В Україні подібні холерні вібріони висіваються щорічно у період з травня по жовтень, особливо в липні-серпні, приблизно у 45% проб з прісноводних водойм, у 50-57% проб морської води в межах міст та акваторіях портів, у 7-17% проб морської води, відібраної далеко від населених пунктів, а також з господарсько-побутових стічних вод.

Частота позитивних знахідок зростає при підвищенні температури води. Зростаюче забруднення об’єктів довкілля сприяє розмноженню вібріофлори та поширенню захворювань, що підтверджує необхідність бактеріологічних обстежень хворих гострими кишковими захворюваннями, виявлення вібріононосіїв та збудників у навколишньому середовищі.

ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» щорічно з червня по вересень місяці проводить моніторинг циркуляції збудника холери у довкіллі(вода) та серед хворих гострими кишковими інфекціями.

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та його відокремленими структурними підрозділами станом на 27.06.2022 року  досліджено на холеру 212 проб з об’єктів довкілля (74 проби води водоймищ, 138 проб стічної води). В 7х пробах виявлено вібріон не О1 групи, який не викликає захворювання на холеру (вода річки Дніпро на пляжі Монастирського острова,  в 3-х випадках – вода річки Кільчень смт. Підгороднє Дніпровського району, вода річки Самара м.Новомосковськ,  в 2-х випадках – стічна,  вода на полях фільтрації до очистки в Васильківському районі). Про виявлення вібріонів не О1 групи в пробах води направлені інформації в територіальні управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, керівникам відповідних об’єднаних територіальних громад.

При обстеженні хворих з ГКІ,  дослідженні води водоймищ та стічної води  збудників, які викликають холеру, не виявлено.

Холероподібні вібріони НЕ Є ЗБУДНИКАМИ ХОЛЕРИ, тому випадки захворювань, спричинені ними, не потребують проведення обмежувальних заходів.

Непатогенним холерним вібріонам, як і холероподібним вібріонам, притаманна властивість спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції при заковтуванні забрудненої вібріонами води поверхневих водойм під час купання або при використанні такої води для миття посуду, овочів, фруктів. Перебіг захворювань легкий, без ускладнень та тенденції до розповсюдження.

Рекомендовані заходи профілактики:

–  дотримуватись правил особистої гігієни;

– вживати тільки гарантовану безпечну воду і напої;

-для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел;

– не використовувати в їжу харчових продуктів, якість яких викликає сумнів;

-уникати відпочинку у невстановлених місцях;

– під час купання у водоймищах (море, річки, ставки) намагатись не заковтувати воду;

– не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються;

–  уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.

 

Виконавець:

Шамичкова Галина – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

 

Print Friendly, PDF & Email