30 червня – міжнародний день боротьби зі сколіозом


Щорічна подія виникла у 2013 році з ініціативи Асоціації сколіозу Великобританії — SAUK.

Малорухливий спосіб життя, сидяча робота, відсутність фізичних навантажень – ці фактори вже давно є  причинами проблем із хребтом, як у дітей, так і в дорослих. Крім того, дистанційні навчання та робота аж ніяк не стимулюють більше рухатися, позбавляючи і тих, небагатьох, прогулянок. Й окрім того, мало в кого з нас квартира чи дім підлаштовані під безперервне восьмигодинне сидіння за комп’ютером.

Сколіоз – це викривлення хребта вбік. У більшості випадків захворювання розвивається найчастіше  у періоди активного зростання: з 6 до 24 місяців, з 5 до 8 років і з 11 до 15 років, причому у дівчаток в 4 рази частіше, ніж у хлопчиків. На початковій стадії сколіоз практично непомітний і не завдає дискомфорту. Згідно з дослідженнями, сколіоз трапляється у більш, ніж 70% дорослого населення.

Розрізняють 4 ступені сколіозу:

  • 1-й ступінь – коли кут відхилення хребта від вертикальної осі становить до 10 градусів;
  • 2-й ступінь – до 30 градусів відхилення;
  • 3-й ступінь сколіозу – коли кут відхилення наближається до 60 градусів;
  • 4-й ступінь – понад 60 градусів.

Причини і симптоми сколіозу

Основна причина сколіозу — невідповідність розвитку м’язових та кісткових тканин у підлітковому віці. Це означає, що кістковий скелет швидко витягується, а м’язові тканини не встигають створити для нього своєрідного підтримуючого корсету. Такий сколіоз називається ідіопатичним і є найбільш поширеним. Провокуючим фактором формування захворювання є носіння важких предметів в одній руці.

Сколіоз прийнято відносити до хвороб росту. Однак якщо його вчасно не вилікувати, він може залишитися на все життя і з часом привести до важких ускладнень.

Ознаки і симптоми сколіозу

Більшість сколіотичних змін у дітей виявляється на шкільних лікарських оглядах, педіатрами або сімейними лікарями. Діагностика та визначення типу сколіозу встановлюються за допомогою рентгенодіагностики, і ретельного вивчення її результатів, для того, що б оцінити ступінь викривлення у хребті. Зрозуміти чи є сколіоз у Вашої дитини, можна за такими ознаками:

-різниця у висоті одного плеча або стегна, ніж іншого;

-лопатка виступає більше, ніж інша;

-різниця у висоті ребер з одного боку вище;

-викривлення білої лінії живота;

-ключиці і соски знаходяться не на одній горизонтальній лінії.

Якщо у вашої дитини є сколіоз та з’явилися болі в спині, важливо своєчасно звернутися до лікаря, щоб з’ясувати причину болю. Дорослі, які страждають на сколіоз, можуть не відчувати болю, але якщо процес прогресує, він може викликати біль.

Для профілактики сколіозу спати потрібно на напівжорсткому матраці з невеликою подушкою або ж і без неї, правильно навантажувати таз та поперековий відділ хребта. Найкраща профілактика сколіозу – плавання. У раціоні  мають бути молочні продукти, риба, яйця, овочі та фрукти, що містять фосфор, кальцій, вітамін Д. Слідкуйте за поставою дитини та її розпорядком дня. Зранку перед дзеркалом фіксуйте її поставу, заносячи плечі назад.

Дитина повинна більше рухатися. Уроки треба чергувати з активним відпочинком, але не з сидінням за ґаджетом. Це мають бути рухливі ігри, з м’ячем.

Навчіть дитину правильно сидіти за столом та партою. Не можна сидіти на краю стільця: потрібно спиратися усією спиною на спинку. У школі парти мають відповідати зросту дитини, а вчителі у свою чергу обов’язково повинні часто пересаджувати дітей з одного ряду на інший.

Поясніть, що книги потрібно носити у спеціальному рюкзаку з жорсткою спинкою, сумки на одне плече сприяють викривленню хребта. Підбори у підлітковий період можуть бути одним з провокуючих чинників. Треба слідкувати за поставою дитини за шкільною партою, за обіднім столом, під час виконання домашніх завдань, щоб школяр сидів  прямо, не нахиляючись вперед чи вбік.

Якщо над столом мало світла, дитина постійно схилятиме голову низько над книгами та зошитами.

Обов’язковими є перерви у заняттях, бажано із легкими фізичними розминками.

Потрібно обирати рюкзаки та портфелі, оснащені ортопедичною спинкою, котрі відрізняються жорсткістю та рівною поверхнею, а їх корпус легко адаптується під вигини дитячої спини. Ремені повинні бути м’якими та великими, з міцною фурнітурою та кріпленнями, аби регулювати потрібну довжину.

А якщо коротко, для профілактики сколіозу необхідно:

-стежити за правильною поставою;

-не перебувати занадто довго в сидячій позі;

-уникати різких рухів і поворотів тулуба;

-рівномірно розподіляти навантаження, носячи сумки, рюкзаки, важкі предмети;

-уникати надмірних фізичних навантажень.

Зверніть увагу, що самостійно можна виправити сколіоз лише першого-другого ступеня. Більш пізні стадії захворювання коригуються єдиним шляхом – хірургічним.

Print Friendly, PDF & Email