Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 17.06.2022р. по 23.06.2022р.


Головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій Вальчук інформує: на території Дніпропетровської області за звітний тиждень зареєстровано 61 випадок COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 1,9) проти 24 (інтенсивний показник на 100 тис. 0,8) за попередній тиждень (зростання на  39,3%).

Всього з початку епідемії (станом на ранок 24.06.22р.) в області зареєстровано 319310 лабораторно підтверджених випадків. Показник захворюваності на COVID-19 складає 10062,3 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку епідемії питома вага дорослого населення  – 92,9%, дітей до 17 років – 7,1%.

З початку епідемії померло 9894 людей з лабораторно підтвердженим захворюванням на СOVID-19. Всього одужали з початку епідемії 309 322 пацієнтів.

За даними епідеміологічного моніторингу сумарно з приводу ГРВІ (у тому числі підозр на COVID-19) до закладів охорони здоров’я області звернулося 2266 осіб (інтенсивний показник на 100 тис. 72,2), що на 5,4% більше попереднього тижня (за рахунок дитячого населення). В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 36%. До закладів охорони здоров’я з приводу ГРВІ госпіталізовано 165 хворих (у т.ч. 112 дітей). З початку епідемічного сезону проти грипу щеплено 22677 осіб (88,4% від запланованих).

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області, порівняно з попереднім тижнем, зросла на 46%. Всього зареєстровано 135 випадків ГКІ (показник захворюваності по області на 100 тисяч населення 4,3) проти 92 випадків (інт.пок. 2,9). Питома вага дітей до 17 років – 59% (79 випадків).

Спалахів особливо небезпечних інфекцій, підозр на холеру  не зареєстровано.

На поточному тижні зареєстровано 6 випадків вірусного гепатиту, інтенсивний показник  0,2 на 100 тис.населення (проти 3 випадків, інт.пок. 0,1 на попередньому тижні).

  За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кам’янське, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського району у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (11 мкР/год).

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» продовжуються моніторингові обстеження місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Працівники ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» приймають активну участь в комунікації з населенням з питань профілактики інфекційних хвороб та харчових отруєнь, в тому числі через засоби масової інформації. На звітному тижні працівники ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» прийняли участь:

– в програмі на регіональному телевізійному каналі «Відкритий», на якій обговорені питання епідемічної ситуації з холери, дифтерії та профілактики цих інфекційних захворювань;

– в прес-конференції в інформаційному агентстві «МІСТ-Дніпро» на тему: «Ботулізм: перші симптоми та його профілактика».

Забезпечена готовність ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» до реагування на випадки виявлення хворих на холеру. Відкорегована оперативна документація, переглянуті точки відбору проб води для дослідження на холеру, створені протиепідемічні та дезінфекційні бригади, наявний необхідний запас дезінфікуючих засобів для проведення заключних дезінфекцій. Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій та мікробіологічні лабораторії ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» забезпечені всіма необхідними поживними середовищами, сироватками, розхідними матеріалами для проведення лабораторних досліджень на холеру.

За період з 17.06.22р. по 23.06.22р. обстежено на холеру 143 особи з гострою кишковою інфекцією, результат негативний. За звітний тиждень  досліджено 55 проби з об’єктів довкілля (виділено 4 вібріону  не О1 групи, який не викликає захворювання на холеру), у тому числі 20 проб води водоймищ (виділено 3 вібріону  не О1 групи (вода річки Дніпро на пляжі Монастирського острова, вода річки Кільчень смт.Підгородне Дніпровського району, вода річки Самара м.Новомосковськ) та 35 проб стічної води (виділено 1 вібріон  не О1 групи- стічна вода на очисних спорудах до очистки в Васильківському районі).

 

Print Friendly, PDF & Email