Остерігайтесь! Мишовидні гризуни та лептоспіроз!


Що таке лептоспіроз, джерело та механізм передачі збудника інфекції.  Профілактика та діагностика захворювання.

Лептоспіроз — це небезпечна гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка протікає важко: з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням внутрішніх органів, та часто призводить до смерті.

Основні дані щодо захворювання

Захворювання викликається мікроорганізмами з роду Leptospirа, які у природних водоймах можуть зберігати життєздатність 2-4 тижні, у вологому ґрунті — 3-9 міс., на харчових продуктах — від кількох годин до 30 діб.

Резервуаром лептоспір у природі є багато видів диких і домашніх тварин. Це найчастіше гризуни з ряду мишоподібних: пацюк (сірий, чорний), миша (хатня, польова, лісова тощо), полівки (звичайна, гуртова та ін.), щури (водяна полівка, ондатра, строкатка степова). Велике поширення лептоспір відзначають серед свійських ссавців (велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки та ін.) і промислових тварин (лисиці, вовки, дикий кабан тощо).

Механізм передачі збудника контактний, шляхи передачі — водний, аліментарний, рановий. Зараження відбувається при вживанні зараженої води та харчових продуктів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Особливо часті випадки в період весняних і осінніх сільськогосподарських робіт. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. Зараження від хворої людини практично не спостерігається, хоча вона також виділяє лептоспіри з сечею.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14). Захворювання у більшості випадків починається гостро з підвищення температури тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабкість, біль в м‘язах, особливо литкових.

Успіх лікування залежить від своєчасного звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, геморагічним синдромом, міокардитом, набряком мозку, пневмонією тощо. Важкий перебіг захворювання часто закінчується смертю хворих, а тому не варто ставити самому собі діагноз та займатися самолікуванням. У випадку появи перших симптомів захворювання слід негайно звертайтеся за медичною допомогою!

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися?

  • Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.
  • Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях.
  • При виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни — вдягати гумові чоботи, рукавички.
  • Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру, воду з відкритих водоймищ.

Як проводиться лабораторна діагностика лептоспірозу?

Діагностика проводиться шляхом виявлення антитіл проти лептоспір в крові за допомогою високочутливої специфічної реакції мікроаглютинації. Антитіла при лептоспірозі з’являються пізно, досягають максимуму на 3-му тижні і пізніше. З метою ранньої діагностики рекомендується дослідження парних сироваток крові — взяту в перші дні захворювання і через 5 днів.

У Дніпропетровській області дослідження крові (біоматеріалу) та об’єктів довкілля (гризунів) виконує єдина атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025 лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Для організації досліджень необхідно звертатись за адресою: м.Дніпро, вул. Щербаня, 6, тел. 731-96-74), де проводиться прийом проб та видача результатів.

Консультацію щодо обстеження на лептоспіроз можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», тел. 731- 96-81.

Виконавці:  Шамичкова Г.Р. — завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій,  Левченко Ю.О. — лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email