Обережно! Іксодовий кліщовий бореліоз або хвороба Лайма


Іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) може розвинутися після укусу кліща. Знятого з тіла кліща рекомендується здати до лабораторії для проведення дослідження на наявність збудників Лайм-бореліозу та кліщового вірусного енцефаліту.

Іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) – це поширене природно-осередкове інфекційне захворювання з гострим або хронічним перебігом збудником якого є Borrelia burgdorferi. Головний резервуар і переносник інфекції – іксодовий кліщ, сезонна активність яких спостерігається з весни по осінь.

Борелії зі слиною кліща потрапляють до шкірних покривів, на протязі декількох днів розмножуються, після чого поширюються далі на інші ділянки шкіри та внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби тощо). Вони протягом тривалого часу, навіть роками, можуть зберігатися в організмі людини, зумовлюючи хронічну або рецидивуючу форму захворювання.

Якісне лабораторне дослідження кліщів, яке можна провести в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», допоможе при необхідності якнайшвидше провести антибіотикотерапію та запобігти ускладнень.

При отриманні позитивного результату лабораторного дослідження кліща на зараженість бореліями, необхідно звернутися до сімейного лікаря для призначення екстреної профілактики. Згодом доцільно провести дослідження сироватки крові на наявність у постраждалого від укусу кліща антитіл до збудника Лайм-бореліозу.

Прийом проб для проведення дослідження на наявність збудників Лайм-бореліозу, кліщового вірусного енцефаліту тощо проводиться за адресою: м.Дніпро, вул. Щербаня, 6.

Часи прийому: з 8.00 до 16.00.

Телефони для довідок: (056) 731- 96- 81, (056) 731-95- 57, (067)-98-99-888

 

Виконавці:

Шамичкова Галина – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій,  Левченко Юлія – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій,  Краус Орина – завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email